Monday 30 April 2012

Sea food salsa

Easy to make sea food salsa


seafood ( squid and mussels with garlic and butter)
diced tomatoes, cucumbers, peas, chickweed
winter savoury 
 salt, pepper to taste
 Louisiana Hot sauce ( chili peppers + vinegar)





along with our garden plantation of chickweed 






                                         

and with some grated parmesan ;)



Goulash soup

 roast peppers ( 4 red peppers+olive oil)- liquidised
passata - 1/5 l
parsley- large bunch boiled and liquidised + stock


for meat balls
 1 kg beef
1 tbsp psyllium husks
2 tbsp almond flour
1 tbsp coconut flour
1 onion diced
2 eggs
 fresh or dried thyme or winter savoury 
salt, pepper to taste


 Mix all the meat ball ingredients
 Add meat balls to simmering soup 
 Boil for approx 20 min
 Serve with fresh herbs








Friday 27 April 2012

Lemon bars yet again! :)

                                                           more lemon bars 












Thursday 26 April 2012

Lemon bars- healthy style

"HEALTHIFIED" LEMON BARS

source: Maria Health
CRUST:
1/4 cup coconut flour
1/2 cup coconut oil or butter
1/2 cup Truvia (or erythritol and 1 tsp stevia glycerite)
( I used xylitol- approx 1 tbsp)
1/2 tsp Celtic sea salt

CRUST: Preheat oven to 325 degrees F. Grease a square glass pan. In a medium bowl, mix ingredients. This will be a thick cookie crust; press onto bottom of pan. Place in oven to pre-bake the crust. Bake for 15 minutes or until lightly golden brown. Remove from oven and set aside to cool.

FILLING:
3 large eggs
1/2 cup Truvia (or erythritol and 1 tsp stevia glycerite)
(used xylitol- 1 tbsp )
1/2 tsp aluminum free baking powder
 ( used bicarbonate of soda - 1/2 tsp approx.)
1/4 tsp Celtic sea salt
4 TBS lemon juice
( also added some lemon rind)

In a medium bowl, beat the ingredients for the filling until well combined ( used Kenwood mixer to do the job). Pour the mixture evenly over the pre-baked crust and bake again for about 15-20 minutes or until set. Let cool. Store in fridge or freezer in an airtight container. Makes about 16 bars.


The version below is made with  a small addition ( approx 1 tbsp)of coconut flour to the filling
 plus one extra egg








                                                                Polish_pls


 Kostka cytrynowa


spod
( ktory po upieczeniu, robi za gore)

3/4 miarki* mielonych migdalow 
1/4 miarki maki kokosowej
1/2 miarki oleju kokosowego
1 lyzeczka stevii w plynie, ok 1/4 lyzeczki oczyszczanej w proszku albo ok lyzki xylitolu
1/2 lyzeczki soli celtyckiej (himalajskiej, innej)
nagrzac piekarnik do temp 180 st
Natluscic kwadratowe naczynie zaroodporne ( szklane, ceramiczne ( ja niewielkie ceramiczne - ok 25 x 20 cm -wylozylam papierem do pieczenia- msz, latwiej pozniej wyjmowac)

W sredniej wielkosci misce wymieszac skladniki . Ciasto powinno wygladac jak geste, na ciastka.
Wylozyc nim dno naczynia upychajac dobrze i zaznaczajac troche brzegi ( jak przy mazurku np) 

Wstawic do piekarnika i podpiec przez 15 min na zloty kolor
Wyjac i odstawic do pzrestygniecia



masa cytrynowa

3 duze jajka
1 lyzeczka stevii w plynie (cwierc w proszku-oczyszczanej albo lyzka xylitolu)

1/2 lyzeczki proszku do pieczenia bez aluminium ( dalam mniej wiecej tyle, moze mniej, sody)
1/4 lyzeczki soli celtyckiej ( himalajskiej...jw
4 lyzki soku z cytryny
( dodatkowo dalam troche startej skorki cytrynowej)



w sredniej wielkosci misce ubic skladniki - do momentu polaczenia ( ubilam najpierw jajka z xylitolem i sola mikserem do bialosci, pozniej dodalam sok z cytryny i na koniec sode, skorke)
Wylac na podpieczony spod i piec przez kolejnych 15-20 min ( do momentu gdy masa stanie sie gesta)
Odstawic do wystygniecia. Przechowywac icon_wink.gif w lodowce, jesli polezy tam dluzej niz do absolutnego schlodzenia, to w szczelnie zamknietym pojemniku najlepiej
Mozna tez zamrozic 
Pokroic w kostke. Najlepiej takie dobrze schlodzone. I przed spozyciem naprawde warto(!!!) do lodowki wstawic. Wtedy maslo kokosowe ( znaczy olej kokosowy) wraca do swojej stalej formy i ten spod ( ktory po obroceniu staje sie wierzchem) jest przepyszny!!



Wersja alternatywna

dodatkowe jajko i lyzka maki kokosowej do masy.
Zamiast skorki cytrynowej-> pomaranczowa
I reszta jak wyzej



Blueberry smoothie



blueberries
 natural yogurt
 goat whey protein powder
psyllium husks
olive leaf powder





Breakfast ideas- tuna and greens

tuna steak
avocado
 cucumber
tomato
parmesan crisps

also not pictured 

soft boiled egg
 and 
blueberry smoothie







                                                                Polish_pls

zestaw sniadaniowy
 tunczyk ( stek w sosie wlasnym, odcedzony i przypieczony w piekarniku na chrupiaco
chipsy parmezanowe
 pomidor
 ogorek
 awokado
szczypiorek


+
jajo na miekko
smoothie jagodowe

Chicken dumpling soup


 Genious!!!




"Healthified" BROTH BASE:
4 quarts water (reverse osmosis filtered water is best)
1 Leftover bones and skin from one pasture fed chicken
 ( I used beef on the bone)
1 whole clove fresh garlic, peeled & smashed
2 TBS apple cider vinegar (organic)
2 TBS coconut oil 
 ( skipped it using beef)
2 onions, diced
2 stalks celery, sliced 1/4 inch thick
1 tsp thyme leaves

Place the water, chicken, garlic, and vinegar in a large kettle or a large crockpot and set the heat to "high." Bring to a boil, then reduce the setting to "low" for a soft simmer. Cook for a minimum of 8 hours and up to 24 hours. The longer it cooks the more nutrients and minerals!

Strain broth through a colander into a large container; reserve broth and discard skin and bones. Return kettle or crockpot to burner set on medium-high. Add oil, then onions and celery. Saute about 8 to 10 minutes or until tender. Add chicken, broth and thyme. Bring to a simmer. 

DUMPLINGS:
1 cup coconut flour (OR 2 cups almond flour)
2 TBS psyllium husk fiber 
4 eggs (2 eggs if using almond flour)
1 tsp Celtic sea salt
1/4 tsp thyme
 I also added some natural  organic onion powder

IF USING COCONUT FLOUR: 1/2 cup chicken broth

In a medium sized bowl, mix the eggs, salt, flour, psyllium, and thyme, mix until sticky and well-blended. For coconut flour dumplings add a little broth until the dough sticks together. Shape into dumplings with hands. Note: These can be made ahead and frozen until you are ready for some soup!

With the soup at a simmer, add the dumplings. Cover the soup and cook for 20-30 minutes. Season to taste with salt and pepper. Enjoy! Makes 8 servings.



                                                 Also: great article by Maria Health
                              on therapeutic value of bone broth for intestinal health





                                                         
                                                             Polish_pls




 bezmiesne pulpety z rosolem wolowym/ z kurczaka

Terapeutyczne mocno :)


ok 2 litry wody ( filtrowana metoda osmozy idealnie)
kurczak ekologiczny ( mieso i kosci -porcje rosolowe, pozostalosci)
                                                   ( uzylam wolowiny z koscia)


1 zabek czosnku, obrany i rozgnieciony
2 lyzki octu jablkowego ( ekologiczny najlepiej)
2 lyzki oleju kokosowego ( jesli mieso chude)

2 pokrojone cebule 
2 lodygi selera- pokrojone
1 lyzeczka swiezego tymianku

Wode, mieso, czosnek i ocet winny  umiescic w duzym garnku  czy wolnowarze i ustawic na duzym ogniu
Zagotowac
Zmniejszyc temperature i gotowac na malym ogniu przez minimum 8 h
Idealnie do 24h
Im dluzej, tym wiecej mineralow i wartosci odzywczych ma szanse sie wyzwolic

Odcedzic wywar i zachowac.
Na patelni  na srednim -duzym ogniu  rozgrzac olej kokosowy.
                                       Dodac cebule, selera i zeszklic przez 8-10 min
                      Przelozyc do garnka, zalac wywarem i dodac mieso, tymianek
                                                   Gotowac na malym ogniu


Pulpety

1 miarka* maki kokosowej ( albo 2 migdalowej )
2  lyzki babki plesznik( luski) 
4 jajka ( lub 2  jajka jesli uzywamy maki migdalowej)
1 lyzeczka soli ( himalajska, celtycka najlepiej)
1/4 lyzeczki tymianku
 UZYWAJAC MAKI KOKOSOWEJ: dodatkowo  1/2 miarki bulionu


* miarka-220ml  ( ok 3.4 szkl)

W misce wymieszac jajka, sol, make, babke plesznik i tymianek. Wyrabiamy na jednolita mase do polaczenia skladnikow
Uzywajac maki kokosowej, dodajemy dodatkowo wywar/bulion- do momentu az ciasto utworzy jednolita mase
Formujemy pulpety
UWAGA: ciasto mozna rowniez przechowywac w lodowce lub zamrozic

Wrzucamy do gotujacej sie zupy. Gotujemy pod przykryciem ok 20-30 min
Doprawiamy do smaku sola, pieprzem



Ja dodalam do pulpetow( i pozniej do zupy) posiekana pietruszke i ok lyzki suszonej cebuli ( zmielonej)




   Polecam rowniez ciekawy artykul o wlasciwosciach terapeutycznych wywaru miesnego na kosciach
                               i jego wplywie na zdrowie i funkcje ukladu pokarmowego

 




Parmesan Yummies



Parmesan crisps




  Turkey, egg and parmesan cheese
 Dip fried in olive oil


Tuesday 24 April 2012

Rushed dinner

pork fillet
Parma ham ( no additives)
cheese
chicory
asparagus
vine baby tomatoes




Cucumber soup and seasonal greens

  fresh vegetable stock
leeks
celeriac
cucumbers in brine
red pepper
spring onion
sour cream ( splash)
 mozarella
 black pepper, lovage to taste


Polish _pls


 Stara,dobra ogorkowa zmodyfikowana nieco

wywar z warzyw
pory (pokrojone w krazki)
kawalek selera ( w kostke)
sloik ogorkow kiszonych  i woda
(ogorki starte na grubej tarce lub pokrojone)
cebulka dymka
czerwona papryka
mozzarella (pokrojona w krazki)
kwasna smietana ( odrobina)-opcjonalnie
 czarny pieprz, lubczyk

jajko lub dwa- roztrzepane
(opcjonalnie)






Spring greens
  Spinach ( blanched and stir fried) and asparagus(blanched)
 grated cheddar
 cream
 2 whisked eggs
 pepper




                                                    also some blanched broccoli added
                                    topped with cheese sauce ( cream+cheese+eggs+pepper)
                                                                  and oven baked
       
                                                           Polish_pls



 szparagi, szpinak zblanszowane) + brokuly

pod serowa pierzynka ( ser cheddar starty, troche smietany/mleka/ maslanki , roztrzepane jajka 1-2)
do piekarnika



Easy breakfast idea


Monday 23 April 2012

Celeriac and parmesan puree


Today on the menu...


 Celeriac puree  with parmesan cheese
 celeriac- washed and boiled, pureed 
parmesan-grated and mixed
 salt, pepper to taste
chives/ parsley/ wild garlic (optional)

 Great when served with a roast ( chicken, gammon, beef etc)





                                                          Polish_pls

puree selerowe z parmezanem


Gotowany seler.

Tak jak ziemniaki, pozniej rozgnieciony. Starty ser do srodka, pieprz, dowolne ziolo mozna,
 ew natka pietruszki
 Opcja z czosnkiem niedzwiedzim moglaby byc interesujaca
Ja dalam jeszcze na gore to co mi sie z pieczenia kurczaka wydzielilo, odtluszczone w miare mozliwosci ale te soki pieczeniowe wlasnie 



Friday 20 April 2012

coconut cream adventure






Justingredients

                                                    my order arrived!!!

                                                       Psyllium husks
                                                         poppyseed
                                                    olive leaf powder
                                                       onion powder
                                                 organic garlic powder
                                                     beetroot powder
                                                   Swedish Bitters :)
                                                       Agrimony
                                                       Astragalus
                                                   lemon ring peel
                                                     orange peel
                                                      Bay leaves
                              Great smoothie boosters and baking/breakfast additives :)


                                          Justingredients online store

Roast hogget

















with onion and apple purre


                               

                       cauliflower, broccoli, swiss chard and parmesan puree with walnuts




Thursday 19 April 2012

Hogget chops



 8-10 chops
  •                                                               2 lemons, zest only
  •                                              3 sprigs rosemary, leaves only, finely chopped
  •                                                            1 tsp sea salt flakes
  •                                                     2 star anise, roughly crushed
  •                                                                2 tbsp olive oil

    Preparation method

    1. For the hogget, preheat the oven to 160C/320F/Gas 2 and place the hogget into a roasting tray.
    2. Mix the lemon zest, rosemary, salt, star anise and oil together in a small bowl. Rub the mixture into the chops, massaging it into the meat.
    3. Place the chops  into the oven