Saturday 18 January 2014

Cranberry and Pomegranate Chocolate Bark


with almond flakes






 raw cacao liquore
 dried cranberries
pomegranate seeds
almond flakes
raw honey
                                                                     Himalayan salt




przepis na oko  ;-)


 Surowiec kakaowy
( lub dobra , gorzka czekolada)
miod niepasteryzowany ( do poslodzenia jesli uzywamy surowca 100% ) -  ilosc zaleznie od upodoban
 szczypta soli himalajskiej ( ze wzgl na duza zawartosc mineralow)- sol tez uwypukla slodki smak dzieki czemu mozna zmniejszych ilosc slodzika ( miodu )
olej kokosowy ( opcjonalnie)- zmiekczy troche czekolade, zaleznie od ilosci bardziej lub mniej bedzie wymagala przechowywania w lodowce

imbir/ olejek pomaranczowy ( dopuszczalny do spozycia) lub skorka pomaranczowa
ew naturalny ekstrakt wlasnego wyboru - pare kropel

suszona zurawina ( nie znalazlam bez dodatku cukru  i in wiec suszylam samodzielnie ( podpowiedz- warto przekroic na pol przed suszeniem, wtedy szybciej idzie)
swiezy granat ( jesli do spozycia na biezaco bo nie za dlugo polezy ale za to efekt smakowy i wizualny wart eksperymentu )
( ew. owoce goji , suszone maliny, orzechy macadamia, platki migdalowe itp
ilosci zaleznie od upodoban- byle nie przesadzic :)

Przygotowac foremke ( uzywam keksowek silikonowych)

Mase kakaowa rozpuscic w kapieli wodnej ( bain marie)
schlodzic przez pare minut jesli goraca, do temp pokojowej i dodac, olej kokosowy,  miod, sol i ekstrakt.
 Na koniec dorzucic owoce, orzechy zostawiajac troche do wysypania dna foremki i wierzchu czekolady po wylaniu do foremek/ki
 Odstawic do lodowki- do calkowitego zastygniecia

No comments:

Post a Comment