Friday 19 October 2012

Chai and Pear Tea cake

applying a few changes

CAKE:
3 cups blanched almond flour OR 1 cup
coconut flour
1 TBS baking soda
1 TBS cinnamon 1/4 tsp nutmeg
1 tsp Celtic sea salt
2 tbsp xylitol
1/2 cup coconut oil or butter
1/2 cup melted cacao liquor/plain chocolate
4 eggs (8 eggs if using coconut flour)
1  cup brewed chai tea (4 tea bags)
3-4 pears ( cut into slices)
GLAZE:( optional)
1/2 cup brewed chai tea (1 tea bag) 
 1/2 cup coconut oil
a pinch of stevia

   Preheat oven to 350°. Brew  tea in boiling water and set aside. Grease a 12-cup bundt pan and set aside. In a medium bowl, whisk together the coconut flour, baking soda, spices and salt. Set aside. In the bowl of a stand mixer, combine sweetener, oil, tea & eggs. Mix to combine. Then add the flour mixture and combine once again. Pour into prepared Bundt pan and bake for 1 hour, or until a toothpick comes out of the cake clean. 

While it bakes, prepare the glaze. In a medium sized bowl, place the 1/2 cup brewed tea, 1/2 cup coconut oil (it will melt in the hot tea), and sweetener and mix well. Set aside to cool a bit before spreading over cake.



ciasto
3 szkl ( 250 ml) maki migdalowej LUB 1 kubek kokosowej

1 lyzka sody
1 lyzka cynamonu
1/4 lyzeczki galki
1 lyzeczka imbiru
1 lyzeczka soli 
2 lyzki xylitolu ( ew in cukru )
4 jajka ( 8 jesli uzywamy maki kokosowej)
3-4 gruszki- obrane i pokrojone w plastry

1/4 szkl oleju kokosowego lub masla
1/3 szkl czekolady /surowca czekoladowego

1 szkl herbaty chai ( zaparzonej z 4 torebek)
( inna opcja to 2 kubki maki migdalowej,  1/3 szkl maki kokosowej i w tym przypadku 6 jaj i odrobina wiecej plynu/herbaty )

LUKIER ( opcjonalnie)
1/2 kubka herbaty chai ( z 1 torebki)
1/2 kubka oleju kokosowego
szczypta stevii 

rozgrzac piekarnik do 180 st
przygotowac napar z herbaty
natluscic forme  do babki ( z otworem w srodku)
w sredniej wielkosci misce wymieszac make, sode, cynamon etc i sol. Odstawic na bok, Mikserem wymieszac slodzik, olej kokosowy, rozpuszczona czekolade ( dodaje do oleju rozmiekczajac go ) herbate i jaja.
Polaczyc z sypkimi skladnikami. Przelac do formy. Na gorze ulozyc plasterki gruszki. Wstawic do piekarnika i piec ok 1h( sprawdzic patyczkiem )
 W miedzyczasie przygotowac lukier dodajac olej kokosowy do cieplej herbaty i dosladzajac  stevia ( ew innym slodzikiem)

Odstawic do wystygniecia 

No comments:

Post a Comment