Friday 7 December 2012

Cranberry Noel low carbs style

 flour free, low crabs version of  Martha Stewart`s Cranberry Noel cookies

Very easy and delicious
In  our opinion, MUCH tastier than the original ( Martha`s wheat flour version)
And healthier of course ;-P
 



  • 1 butter ( 250g)
  • 2-3 tbsp xylitol
  • 1 tbsp milk ( only if you will add coconut flour)
  • 1 tsp pure vanilla ( I like passionfruit extract so we used it once ant it tasted heavenly!- also pure maple extract worked well)
  • 1/2 tsp salt
  • 3 cups almond meal ( 1 cup-220ml)
  • 2 tbsp coconut flour
  • dried cranberry ( we dehydrated it ourselves as aI couldn`t get hold of sugar free dried cranberry)- the more the better- approx 1 handful
  •  (we also added a handful of goji berries)
  • 1 cup chopped pistachios ( salted work well)
  • 1/2 cup dessicated coconut

    Combine all the ingredients ( I used food processor)
Divide dough into 2 pieces. Shape each into a 10-inch log. Wrap in parchment. Refrigerate until very firm, about 2 hours ( or approx 30 min in freezer). Slice dough crosswise slightly thicker than 1/8 inch.
 Reshape if needed. Bake at 350 degrees on parchment-lined baking sheets until firm, 12 to 14 minutes

Remove from the oven
 Wait approx 10 min before transferring the cookies to wire rack
 Leave to cool
 Best cooled in refrigerator
Even better after a few days ( if you can wait that long)




  • paczka masla- 250g
  • 2-3 lyzki ksylitolu
  • 1 lyzka  mleka ( tylko jesli w skladzie maka kokosowa)
  • ekstrakt waniliowy ( my lubimy z marakui i sprawdzil sie tu swietnie- inna wersja z czystym ekstraktem syropu klonowego -tez  boskie)
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3  miarki ( 1 miarka-220ml) mielonych migdalow
  • 2 lyzki maki kokosowej
  • duza garsc zurawiny- nie udalo mi sie znalezc takiej bez cukru wiec kupilismy swieza i suszylismy w suszarce- pyszna wyszla i duzo lepszy efekt w tych ciastkach 
  • oprocz zurawiny dalismy tez spora garsc owocow goji- ba ciekawa tekstura po upieczeniu
  • 1 szkl siekanych pistacji ( solone msz najlepsze 
  • 1/2 miarki wiorkow kokosowych




Maslo zmiksowac z xylitolem.
 Dodać reszte skladnikow. Wymieszac. Na koniec bakalie.
Z ciasta uformować dwa wałki o długości ok. 30 cm.  Kazdy walek zawinac w papier do pieczenia
  Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny ( lub w zamrazarce ok 30 min), można też zostawić ciasto do  następnego dnia.
 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia/teflonowa folia.
Wyjac ciasto, w razie potrzeby uformowac.
Pokroic w plastry i rozlozyc na przygotowanych blachach
 Piec ok 12-14 min do lekkiego zrumienienia
 Wyjac z piekarnika i odstawic na ok 10 min przed przelozeniem na druciana kratke
Zostawic do wystygniecia.
 Pyszne po kilku godzinach w lodowce.
 Jeszcze lepsze po kilku dniach  :)   






No comments:

Post a Comment