Sunday 16 March 2014

Maria`s Keto chocolate cake

  source: Maria Mind Body Health






CAKE:

3/4 cup coconut oil (or organic butter)
7 oz unsweetened baking chocolate, chopped fine
1 1/4 cups ( I used 1/3 cup xylitol or raw coconut sugar)
1 tsp vanilla extract
1 tsp almond extract
7 large eggs

Preheat oven to 325 degree F. Grease a 15 x 10-inch sheet of parchment paper. Line 15x10x1-inch baking sheet with prepared parchment.
Place the coconut oil/butter in a saucepan on medium heat and slowly add the chocolate (don't burn the chocolate). Add the natural sweetener and extracts. Let cool in fridge for awhile.
While it is cooling, separate the eggs. Place the whites in a stand mixer and whip until stiff peaks form. Once the whites are stiff, slowly add the yolks.
Once the chocolate mixture is cooled a bit and warm to touch, add that to the egg mixture.
Pour the mixture into the prepared cake tin, smooth the top.
Bake cake until tester inserted into center comes out clean and cake begins to pull away from pan, about 18 minutes. Cool cake in pan on rack 30 minutes.
Cut around pan sides. Slide spatula under parchment to loosen from pan and invert cake onto work surface. Peel off parchment. Cut cake crosswise into 4 rectangles, each about 10 x 3 1/2 inches.




















ciasto
3/4 cup oleju kokosowego ( lub masla eko)
200g masy kakaowej ( ew  gorzkiej czekolady )
1/2 cup  ksylitolu lub innego naturalnego slodzika- uzywam cukru kokosowego nierafinowanego ( mozna wiecej jesli ktos lubi  slodkie w przepisie jest ponad 1 cup :)

1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
1 ekstraktu migdalowego
7 duzych jaj

 Nagrzac piekarnik do ok 170 st
Przygotowac kwadratowa/prostokatna forme o wymiarach ok 40x 30cm ( ja pieklam w keksowkach)
Natluscic i wylozyc papierem
.
 Maslo/olej kokosowy rozpuscic na malym ogniu.
Powoli dodac czekolade/mase kakaowa( najlepiej po zestawieniu z ognia)
ekstrakty i cukier. Schlodzic ( mozna odstawic do lodowki na jakis czas)
 W miedzyczasie oddzielic zoltka od bialek
Bialka unic na puszysta piane
 
Powoli dodac zoltka.
I przestudzona mase czekoladowa. Mieszac do polaczenia.
Przelac do przygotowanej formy.
 Piec ok 18 min az boki zaczna odstawac od brzegow
 Sprawdzic patyczkiem
Odstawic do przestygniecia ok 30 min
Wyjac z formy, usunac papier i pokroic na 4 rowne czesci.
 Przelozyc kremem i ozdobic











No comments:

Post a Comment