Preparation time : 10 min
Total cooking time: 15 min
Makes 24
150g unsalted butter
1/4 cup unrefined sugar
1/3 cup molasses sugar
1 egg yolk
1 tsp vanilla essence ( optional)
1 1/2 cups self raising flour
1 cup (200g) choc dots
Preheat oven to moderate 180C. Line a 32x 28 cm biscuit tray with baking paper
1 Using electric beaters, beat butter, sugars and yolk until light and creamy.
Add essence, beat until combined.
2 gradually add flour and 2/3 of the dots. Change the food processor`s attachment and mix well until ingredients are just combined.
3 roll 1 tbsp of mixture at a time into a ball
4 press remaining chocolate dots firmly on top of balls. Arrange on prepared trays, allowing room for spreading ( more than you think). Bake 15 min. or until crisp and lightly brown. Cool biscuits on trays.
Total cooking time: 15 min
Makes 24
150g unsalted butter
1/4 cup unrefined sugar
1/3 cup molasses sugar
1 egg yolk
1 tsp vanilla essence ( optional)
1 1/2 cups self raising flour
1 cup (200g) choc dots
Preheat oven to moderate 180C. Line a 32x 28 cm biscuit tray with baking paper
1 Using electric beaters, beat butter, sugars and yolk until light and creamy.
Add essence, beat until combined.
2 gradually add flour and 2/3 of the dots. Change the food processor`s attachment and mix well until ingredients are just combined.
3 roll 1 tbsp of mixture at a time into a ball
4 press remaining chocolate dots firmly on top of balls. Arrange on prepared trays, allowing room for spreading ( more than you think). Bake 15 min. or until crisp and lightly brown. Cool biscuits on trays.
czas przygotowania : 10 min
czas pieczenia: 15 min
na 24 szt. :
150g niesolonego masla
1/4 miarki* nierafinowanego cukru ( ew rafinowany w wersji mniej zdrowej)
1/3 miarki cukru z melasy ( lub brazowego)
1zoltko
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego (niekoniecznie)
1 1/2 maki samorosnacej ( lub zwyklej z dodatkiem proszku do pieczenia)
1 miarka ( 200g) kawalkow czekolady
Nagrzac piekarnik do temp 180 st
Przygotowac blache wylozona papierem do pieczenia lub teflonowym wielokrotnego uzytku.
1 zoltka, cukier i maslo ubic na puszysta, jednolita mase . Dodac wanilie i ubijac do momentu polaczenia.
2 Wymienic mieszadlo, stopniowo dodac make i 2/3 kawalkow czekolady i wymieszac skladniki do momentu ich polaczenia
3 nabierajac ciasto lyzka formowac kulki ( 1 lyzka= 1 ciastko)
4 w kazda z kulek wcisnac kilka kawalkow czekolady i rozlozyc na blasze pozostawiajac odpowiednie odstepy. Piec 15 min. lub do momentu az nabiora zloto-brazowego koloru. Pozostawic do ostygniecia ( i az stwardnieja) na blasze.
Mozna przechowywac do 3 dni w szczelnym pojemniku
miarka = 220 ml
Polish _pls
Chocolate chip cookies
czyli hamerykanskie ciastka zwykle takie:)
czas przygotowania : 10 min
czas pieczenia: 15 min
na 24 szt. :
150g niesolonego masla
1/4 miarki* nierafinowanego cukru ( ew rafinowany w wersji mniej zdrowej)
1/3 miarki cukru z melasy ( lub brazowego)
1 zoltko
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego (niekoniecznie)
1 1/2 maki samorosnacej ( lub zwyklej z dodatkiem proszku do pieczenia)
1 miarka ( 200g) kawalkow czekolady
Nagrzac piekarnik do temp 180 st
Przygotowac blache wylozona papierem do pieczenia lub teflonowym wielokrotnego uzytku.
Ja sie Kenem wysluguje, ale mozna recznie rzecz jasna.
1. zoltka, cukier i maslo ubic na puszysta, jednolita mase. Dodac wanilie i ubijac do momentu polaczenia.
2. Wymienic mieszadlo, stopniowo dodac make i 2/3 kawalkow czekolady i wymieszac skladniki do momentu ich polaczenia
3. Nabierajac ciasto lyzka formowac kulki ( 1 lyzka= 1 ciastko)
4. W kazda z kulek wcisnac kilka kawalkow czekolady i rozlozyc na blasze pozostawiajac odpowiednie odstepy ( wieksze niz nam sie wydaje). Piec 15 min. lub do momentu az nabiora zloto-brazowego koloru. Pozostawic do ostygniecia ( i az stwardnieja) na blasze.
Mozna przechowywac do 3 dni w szczelnym pojemniku ( ale w sumie to dluzej suchym miejscu)
miarka = 220 ml
Polish _pls
Chocolate chip cookies
czyli hamerykanskie ciastka zwykle takie:)
czas przygotowania : 10 min
czas pieczenia: 15 min
na 24 szt. :
150g niesolonego masla
1/4 miarki* nierafinowanego cukru ( ew rafinowany w wersji mniej zdrowej)
1/3 miarki cukru z melasy ( lub brazowego)
1 zoltko
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego (niekoniecznie)
1 1/2 maki samorosnacej ( lub zwyklej z dodatkiem proszku do pieczenia)
1 miarka ( 200g) kawalkow czekolady
Nagrzac piekarnik do temp 180 st
Przygotowac blache wylozona papierem do pieczenia lub teflonowym wielokrotnego uzytku.
Ja sie Kenem wysluguje, ale mozna recznie rzecz jasna.
1. zoltka, cukier i maslo ubic na puszysta, jednolita mase. Dodac wanilie i ubijac do momentu polaczenia.
2. Wymienic mieszadlo, stopniowo dodac make i 2/3 kawalkow czekolady i wymieszac skladniki do momentu ich polaczenia
3. Nabierajac ciasto lyzka formowac kulki ( 1 lyzka= 1 ciastko)
4. W kazda z kulek wcisnac kilka kawalkow czekolady i rozlozyc na blasze pozostawiajac odpowiednie odstepy ( wieksze niz nam sie wydaje). Piec 15 min. lub do momentu az nabiora zloto-brazowego koloru. Pozostawic do ostygniecia ( i az stwardnieja) na blasze.
Mozna przechowywac do 3 dni w szczelnym pojemniku ( ale w sumie to dluzej suchym miejscu)
miarka = 220 ml
No comments:
Post a Comment