Wednesday 5 October 2011

Chocolate chip cookies plain and basic

 Preparation time : 10 min
 Total cooking time: 15 min
 Makes 24
 150g unsalted butter
 1/4 cup  unrefined sugar
 1/3 cup molasses sugar
1 egg yolk
 1 tsp vanilla essence ( optional)
 1 1/2 cups self raising flour
1 cup (200g) choc dots

 Preheat oven to moderate 180C. Line a 32x 28 cm biscuit tray with baking paper

1 Using electric beaters, beat butter, sugars and yolk until light and creamy.
 Add essence, beat until combined.
2 gradually add flour and 2/3 of the dots. Change the food processor`s attachment and mix well until ingredients are just combined.
3 roll 1 tbsp of  mixture at a time into a ball
 4 press remaining chocolate dots firmly on top of balls. Arrange on prepared trays, allowing room for spreading ( more than you think). Bake 15 min. or until crisp and lightly brown. Cool biscuits on trays.








czas przygotowania : 10 min
czas pieczenia: 15 min
 na 24 szt. :

 150g niesolonego masla
 1/4 miarki* nierafinowanego cukru ( ew rafinowany w wersji mniej zdrowej)
 1/3 miarki cukru z melasy ( lub brazowego)
1zoltko
 1  lyzeczka  ekstraktu waniliowego (niekoniecznie)
 1 1/2 maki samorosnacej ( lub zwyklej z dodatkiem proszku do pieczenia)
1 miarka ( 200g) kawalkow czekolady

 Nagrzac piekarnik do temp 180 st
Przygotowac blache wylozona papierem do pieczenia lub teflonowym wielokrotnego uzytku.



1  zoltka, cukier i maslo ubic na puszysta, jednolita mase . Dodac wanilie i ubijac do momentu polaczenia.

2  Wymienic mieszadlo, stopniowo dodac make i  2/3 kawalkow czekolady i  wymieszac skladniki do momentu ich polaczenia
3 nabierajac ciasto lyzka formowac kulki ( 1 lyzka= 1 ciastko)
 4 w kazda z kulek wcisnac kilka kawalkow czekolady i rozlozyc na blasze pozostawiajac odpowiednie odstepy. Piec 15 min.  lub do momentu az nabiora zloto-brazowego koloru. Pozostawic do ostygniecia ( i az stwardnieja) na blasze.
 Mozna przechowywac do 3 dni w  szczelnym pojemniku


miarka =  220 ml


 Polish _pls
Chocolate chip cookies 
czyli hamerykanskie ciastka zwykle takie:)
czas przygotowania : 10 min
czas pieczenia: 15 min
na 24 szt. :

150g niesolonego masla
1/4 miarki* nierafinowanego cukru ( ew rafinowany w wersji mniej zdrowej)
1/3 miarki cukru z melasy ( lub brazowego)
1 zoltko
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego (niekoniecznie)
1 1/2 maki samorosnacej ( lub zwyklej z dodatkiem proszku do pieczenia)
1 miarka ( 200g) kawalkow czekolady

Nagrzac piekarnik do temp 180 st
Przygotowac blache wylozona papierem do pieczenia lub teflonowym wielokrotnego uzytku.

Ja sie Kenem icon_wink.gif wysluguje, ale mozna recznie rzecz jasna.

1. zoltka, cukier i maslo ubic na puszysta, jednolita mase. Dodac wanilie i ubijac do momentu polaczenia.

2. Wymienic mieszadlo, stopniowo dodac make i 2/3 kawalkow czekolady i wymieszac skladniki do momentu ich polaczenia
3. Nabierajac ciasto lyzka formowac kulki ( 1 lyzka= 1 ciastko)
4. W kazda z kulek wcisnac kilka kawalkow czekolady i rozlozyc na blasze pozostawiajac odpowiednie odstepy ( wieksze niz nam sie wydaje). Piec 15 min. lub do momentu az nabiora zloto-brazowego koloru. Pozostawic do ostygniecia ( i az stwardnieja) na blasze.
Mozna przechowywac do 3 dni w szczelnym pojemniku ( ale w sumie to dluzej suchym miejscu)


miarka = 220 ml



No comments:

Post a Comment