Thursday 10 October 2013

Zupa z Dyni z papryka/ Pumpkin& roast peppers soup

source: Kwestia smaku
          
Ingredients 1200 g pumpkin flesh ( weighted without skin and seeded)
5 red peppers
1 chilli pepper
1 TBSP butter
1 onion
2 TBSP fresh thyme
2 cups chicken stock (500ml)
2 TBPS olive oil
salt
freshly ground black pepper
1/2tsp oregano
1/2 tsp dry thyme



to serve: feta cheese, extra virgin olive oil

for decoration:  fresh thyme, chilly flakes, a slice of roast pepper


Preparation
  • set the oven on  190 C.
     
  • Slice peeled pumpkin( I used hokkaido pumpkins/squash and roasted them whole ( 5 medium sized in total, cut tops, seeds removed ) .
  • Wash peppers, seed and cut.
  • Place the above + whole chilli pepper in the oven and bake for approx  70 min.
  • Spoon pumpkin content, skin roasted peppers and seed  and skin chilli pepper
  • Melt the butter and fry finely chopped onion until translucent, adding chopped thyme approx 30 sec before the end
  • Blend all the above adding bullion, olive oil, herbs and seasoning Place in the pan and heat to boil. Serve with feta cheese, thyme and chilli flakes (optional ) adding some olive oil if  desired.
Składniki: 1200 g dyni (zważonej przed obraniem)
5 czerwonych papryk
1 papryczka chili
1 łyżka masła
1 cebula
2 łyżki listków tymianku
2 szklanki (500 ml) bulionu
2 łyżki oliwy extra vergine
sól do smaku (ok 1/3 łyżeczki)
świeżo mielony czarny pieprz do smaku (ok. 1/4 łyżeczki)
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku



Do podania: ser feta, oliwa extra virgin

Do dekoracji: listki świeżego tymianku, płatki chili, kawałek pieczonej papryki



Przygotowanie:
  • Piekarnik nastawić na 190 st C. Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona, obrać. Papryki umyć, pokroić i usunąć gniazda nasienne. Dynię, papryki i papryczkę chili (w całości) wyłożyć na blachę piekarnika i piec 70 minut.
  • Przygotować upieczone warzywa: dynię pokroić na mniejsze kawałki, paprykę i papryczkę chili włożyć na 3 minuty do foliowej siateczki po czym obrać ze skórki, papryczkę chili przekroić i wydrążyć z nasion i jasnych włókien.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła i sklarować (zebrać z powierzchni pianę). Włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na średnim ogniu przez kilka minut (na minutę przed końcem dodać jeszcze listki tymianku).
  • Zeszkloną cebulę z tymiankiem włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać dynię, obrane papryki (można zachować kawałek do dekoracji), oczyszczoną papryczkę chili, bulion, oliwę oraz przyprawy i dokładnie zmiksować. Przelać do garnka i zagotować. Podawać z serem feta, świeżym tymiankiem i opcjonalnie płatkami chili. Można skropić oliwą extra vergine.






No comments:

Post a Comment