Monday 27 October 2014

Pumpkin ginger and cardamon ice cream




10 egg yolks sweetened with a little coconut blossom sugar and a pinch of  Himalayan salt
 whisked until fluffy
 1 can coconut milk - 400 ml or double cream
 1 cup (250 ml) roasted pumpkin puree
1 tsp orange rind or 10 drops food grade organic orange oil
1 tsp ginger
1 tsp cardamon
1 tsp Ceylon cinnamon
1 tbsp orange/lemon juice or 1 tsp apple cider raw vinegar

 





                                 ~ Lody z dyni kardamonowo-imbirowo-pomaranczowe ~

10 srednich zoltek utartych z 1/2 lyzeczki drobnej soli himalajskiej i moze 2ma lyzkami cukru kokosowego ( ciemny, nierafinowany - inny slodzacy oczywiscie tez wchodzi w rachube)
1 puszka mleka kokosowego ( najlepiej bez dodatkow )- puszka =400g
1 szklanka pure z pieczonej dyni
lyzeczka zmielonego kardamonu
lyzeczka imbiru ( fajny jest swiezy jesli drobno starty)
lyzeczka cynamonu cejlonskiego
1 lyzka soku z cytryny lub pomaranczy lub surowy ocet cydrowy tez dobry- do zakwaszenia odrobine by nie byly za mdle ale mozna oczywiscie pominac zaleznie od upodoban
1 lyzka startej skorki pomaranczowej ( albo dobrej jakosci olejek pomaranczowy do celow kulinarnych- wtedy pare kropel jesli czysty )
1 lyzka miodu niepasteryzowanego ( mozna pominac albo dac wiecej,z aleznie od upodoban znowu )
Jaja utarte z cukrem kokosowym na puszysta mase . Pod koniec sok z cytryny. Mozna oczywiscie podgrzac na parze wg uznania. My na surowo, jaja ze sprawdzonego zrodla wiec nie mam z tym problemu. Jesli na parze to z odrobina mleka/smietany lub na tym mleku kokosowym juz mieszajac razem.

Jesli surowe, ubite mieszam z mlekiem kokosowym, reszta skladnikow do calkowitego polaczenia.
Wstawiam na troche do lodowki zeby schodzic- tak ok. godziny ( albo na 15 min do zamrazarki ) Pozniej do maszyny. Ok pol godziny, w zaleznosci od lodziarki i gotowe
Mozna tez pewnie zamrozic w pojemniku i na styl wloski beda.

No comments:

Post a Comment