Monday 12 January 2015

Raspberry Almond Thumbprints


 source

 our slightly modified version

Ingredients
    Cookies:
  • 1 1/4 cup almond flour
  • 1 tbsp coconut flour 
  • 2 tbsp whey protein
  • 1/2 tsp baking baking soda + a pinch of cream of tartar
  • 1/2 cup butter, softened
  • 1/4 cup natural sweetener ( coconut sugar, xylitol)
  • 1 egg yolk
  • 1 tsp almond extract( I used raspberry extract)
  • 1/4 cup Raspberry Chia Seed Jam

  • Glaze ( optional )
  • 3 tbsp confectioner’s sweetener ( natural, healthy option)
  • 1/4 tsp almond extract
  • 1 to 2 tbsp water
Instructions
    Cookies:
  1. Preheat oven to 170 C and line a baking sheet with parchment
  2. In a medium bowl, whisk together almond flour, coconut flour and baking powder.
  3. In a large bowl, beat butter with sweetener until well combined and fluffy. Beat in egg yolk and almond extract. Beat in almond flour mixture until well incorporated.
  4. Form dough into scant 1 inch balls and place two inches apart on prepared baking sheet. Press each ball down to about 1/2 inch high. Using your thumb, press an indentation into the center of each cookie.
  5. Spoon about 1/2 teaspoon of jam into each and bake until just barely browning around the edges, 10 to 12 minutes. Cool on pan. The cookies will not seem set but will continue to firm up at they cool.
  6. Glaze:
  7. In a small bowl, whisk together sweetener, almond extract and water until a pourable consistency is achieved. Drizzle over cooled cookies.








 Polish_pls 


Skladniki
    ciastka:
  • 1 1/4 szkl ( szkl= 250ml)  mielonych migdalow
  • 1 lyzka maki kokosowej
  • 2 lyzki proteiny serwatkowej ( lub zamiast niej - dodatkowo 1/4 szkl migdalow )
  • 1/2 lyzeczki sody + szczypta winianiu potasu  ( ew 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia bez dodatku aluminium, maki pszenney/ryzowej itd )
  • 1/2 szkl zmiekczonego masla/oleju kokosowego
  • 1/4 szkl naturalnego cukru ( kokosowy, ksylitol, erythrinol )- w przepisie jest 2x wiecejwiec opcjonalnie mozna ilosc podwoic
  • 1 zoltko
  • 1 lyzeczka ekstraktu migdalowego ( dodalam malinowy )
  • 1/4 szkl dzemu malinowego z nasionami chia

  • lukier ( opcjonalnie)
  • 3 lyzki slodzika konfekcyjnego ( naturalna opcja )
    1/4 lyzeczki ekstraktu migdalowego
  • 1 do 2 lyzek wody

    Ciastka:
  1. wlaczyc piekarnik i nagrzac do temp 170 C . Blache do pieczenia wylozyc papierem
    n a large bowl, beat butter with sweetener until well combined and fluffy. Beat in egg yolk and almond extract.
  2. w wiekszej misce  utrzec maslo/olej kokosowy i cukier na puszysta mase. Dodac zoltko, ekstrakt i polaczyc ubijajac dobrze 
  3.  w mniejszej polaczyc sypkie skladniki i dodac do masy maslanej . Wyrobic ciasto, w razie potrzeby podsypac dodatkowo maka migdalowa.  Tworzyc kulki wielkosci orzecha, rozkladac je na papierze w ok 3cm odstepach  rozgniatajac do grubosci ok 1 cm i tworzac w srodku dolek  kciukiem Spoon about 1/2 teaspoon of jam into each and bake until just barely browning around the edges, 10 to 12 minutes. Cool on pan. The cookies will not seem set but will continue to firm up at they cool.
  4. Glaze:
  5.  dolek zapelniamy od `/2 lyzeczki dzemu malinowego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy na zloty kolor- ok 10-12 min. Pozostawiamy do wystudzenia na blasze.  Ciastka beda wygladaly na miekkie i nieupieczone ale z czasem stwardnieja. Najlepiej w lodowce

     lukier
    w malej miseczce polaczyc slodzik, ekstrakt i wode do momentu osiagniecia gladkiej konsysnetncji.  Nabierajac na lyzeczke `polukrowac` ciastka  tworzaz zygzakowate lini( bez calkowitego pokrywania powierzchni )




No comments:

Post a Comment