Wednesday 9 January 2013

Chocolate Raspberry French Macaroons

Chocolate Raspberry French Macaroons | Maria's Nutritious and Delicious Journal



MACAROONS:
2 cups blanched almonds  ( or ready almond meal)
3 large egg whites
3/4 tsp Celtic sea salt
3 TBS Swerve (or Erythritol)  ( I used xylitol)

GANACHE:
3 oz unsweetened chocolate, finely chopped
1/3 cup vanilla almond milk (or heavy cream)
Swerve or stevia glycerite (to taste)
1 TBS coconut oil or butter, softened
1/16 tsp raspberry extract

Place 1/2 cup Swerve or erythritol in a coffee grinder/food processor and blend until a fine powder.

Macaroons: Line 2 baking sheets with parchment paper. Pulse almonds with 1/2 cup Swerve in a food processor until very finely ground, 2 to 3 minutes, then transfer to a bowl (or use blanched almond flour).

In another bowl, beat egg whites with an electric mixer at medium speed until they just hold soft peaks. Add Swerve and salt, a little at a time, beating, then increase speed to high and continue to beat until whites just hold stiff, glossy peaks. Stir almond mixture into meringue with a rubber spatula until completely incorporated. (Meringue will deflate.) Spoon batter into bag, pressing out excess air, and snip off 1 corner of plastic bag to create a 1/4-inch opening. Twist bag firmly just above batter, then pipe peaked mounds of batter (the size of a chocolate kiss) onto lined sheets about 1 1/2 inches apart. Let cookies stand, uncovered, at room temperature until tops are no longer sticky and a light crust forms, 20 to 30 minutes. Preheat oven to 300°F. Bake cookies for 20-30 minutes or until crisp and edges are just slightly darker. Cool completely on sheets on racks, about 30 minutes.

GANACHE: Melt chocolate with cream in a metal bowl set over a pan of barely simmering water or in top of a double boiler, stirring until smooth. (Bowl should not touch water.) Remove bowl from heat, then add coconut oil or butter and raspberry extract, stirring until butter is melted. Let stand at room temperature until cooled completely and slightly thickened.

Carefully peel cookies from parchment (they will be fragile). Sandwich a thin layer of ganache (about 1/2 teaspoon) between flat sides of cookies. Makes 24 sandwich cookie

  My version of nowhere near as  yummy  as I skipped Ganache but still, it tasted good!



   Polish_pls


Makaroniki
 ( niskoweglowe, dietetyczne)
2 szkl ( szkl=220ml) maki migdalowej ( lub mielonych migdalow)
 3 lyzki ksylitolu ( inny cukier naturalny o niskim IG z wyjatkiem fruktozy, agawy)
3 duze jaja ( bialka)
3/4 lyzeczki soli ( celtycka morska lub rozowa himalajska najlepiej)


 przygotowac blache ( wylozyc papierem)

 bialka ubic z  sola, dodajac pod koniec cukier
Polaczyc z maka migdalowa ( delikatnie mieszajac)
 Napelnic masa woreczek do dekoracji ciast/ inne oprzyrzadowanie z duzymi otworami), torebka foliowa z odcietym rogiem tez ujdzie. Usunac powietrze, i dobrze zakrecic.
 Wyciskac  na papierze `bezy`zachowujac odleglosc ok 4 cm
Pozostawic w temp pokojowej pzrez ok 30 min ( az powierzchnia przestanie sie `kleic`)
Ustawic piekarnik na 150C
 Piec pk 20-30 min

 Wyjac i odstawic do wystygniecia  ( przelozone z papierem na metalowa kratke)
na ok 30 min




GANACHE:
ok 100g gorzkiej czekolady 100% ( lub surowca kakaowego)

1/3 szkl  mleka migdalowego ( lub gestej smietany)
1 lyzka masla lub oleju kokosowego ( zmiekczonego)
doslodzic do smaku stevia ,ksylitolem czy in naturalnym cukrem o niskim IG
 ekstrakt malinowy ( naturalny! )
 Czekolade stopic ze smietana i cukrem w metalowej misce nad goraca kapiela wodna ( mieszajac , woda pod spodem nie powinna wrzec zbyt mocno, a miska nie powinna dotykac jej powierzchni)
Zdjac z garnka, dodac  tluszcz i ekstrakt
Odstawic do calkowitego wystygniecia i stezenia

 Delikatnie odkleic ciastka pd papieru.
Laczyc po dwa sklejajac ganache ( ok 1/2 lyzeczki na kazde)

 Moja wersja na pierwszy rzut byla skromniejsza( bez ganache) i nieco zmodyfikowana ( dalam wiorki kokosowe i troche maki kokosowej)
 Zostaly mi bialka po produkcji custard wiec postanowilam je na szybko zuzytkowac 






No comments:

Post a Comment