Thursday 31 January 2013

pizza base

   I slightly modified this recipe for sub sandwich 

1 1/4 cup blanched almond flour (or 1/2 cup coconut flour)
5 TBS psyllium husk powder (no substitutes) 
1 tsp baking powder /soda
1 tsp Celtic sea salt
2 eggs  ( 4 id coconut flour used)
 2-3 TBSP grated parmesan
1 cup BOILING water (or MARINARA - for more Tomato Basil Bread!)
optional:  ad some dried onion chips or onion powder)


Preheat the oven to 220C.  I used preheated  terraccota pizza circle   ( placed it in the oven at this point)
 In a medium sized bowl, combine the flour, psyllium powder (no substitutes: flaxseed meal won't work), baking powder/soda and salt. Mix until dry ingredients are well combined.  Add in the eggs and mix until a thick dough. Add boiling water or marinara into the bowl. Mix until well combined and dough firms up.
 Add parmesan and mix some more

Form a ball and  flatten it to approx 0.5 cm thick circle  Bake for   10-15 min until golden brown
Remove from the oven and  sprinkle with some more grated parmesan 
Return to the oven and bake for additional 5 min to for a `crust`
 Remove from the oven and add the topping of your choice ( marinara sauce, cheeses, parma ham etc)
Bake until all the cheese melted and ready.




 the base is suitable for freezing  







   Polish_pls





   moja mala modyfikacja przepisu na bagietke

1 1/4 miarki mierlonych migdalow ( lub pol miarki maki kokosowej )
 5 lyzki babki plesznik ( lusek)- zaden inny substytut nie wchodzi w rachube

1 lyzeczka sody
1 tsp soli ( dobrej, o wysokiej zaw mineralow)
2 jajka ( lub 4 jesli uzywamy maki kokosowej)
 2-3 lyzki drobno startego parmezanu
1 miarka goracej wody


piekarnik ustawic na 220C.
 Ja uzylam ceramicznej plyty do pieczenia pizzy wiec wstawilam ja wczesniej do nagrzania
W sredniej wielkosci misce wymieszac make, babke plesznik, sode, sol.
 Dodac jajka u wymieszac na gesta mase
Dolewac stopniowo wrzatek i mieszac do polaczenia. Na koniec dodac parmezan
 Mozna tez dodac ok lyzki proszku cebulowego ( suszonej cebuli)

Utworzyc kule i rozgniesc ja dobrze na plycie do pizzy do grubosci ok 0.5 cm.
 Wstawic do piekarnika i podpiec przez ok 10-15 min ( do zrumienienia)
Posypac parmezanem, posmarowac sosem pomidorowym  wlasnej kompozycji i dac na gore ulubione dodatki ( starty ser, szynke, szpinak, cebule, oliwki itp)
 Wstawic do piekarnika i piec do momentu stopienia sera i podpieczenia wszystkich skladnikow


No comments:

Post a Comment