Tuesday 13 August 2013

Zucchini Bundt Cake by Maria

Maria Mind Body Health | Zucchini Bundt Cake - Maria Mind Body Health



Author:

Serves: 16
Ingredients
  • CAKE:
  • 3 cup blanched almond flour (or 1 cup coconut flour)
  • ¾ cup unsweetened cocoa powder
  • ½ tsp Celtic sea salt
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp cinnamon (optional)
  • 6 eggs (12 eggs if using coconut flour)
  • 1 cup Swerve (or equivalent) ( I used raw coconut sugar)
  • 3 TBS coconut oil or butter, melted
  • 3 TBS unsweetened almond milk or coconut milk (1/2 cup if using coconut flour)
  • 1½ cups grated raw zucchini
  • 1 tsp vanilla (or other extract like raspberry)
  • OPTIONAL: ½ cup chopped walnuts or pecans
  • GLAZE:
  • ½ cup coconut oil (melted)
  • ¼ cup Swerve Confectioners (or equivalent)
  • 1 tsp vanilla extract (or other extract like raspberry)







  • ciasto
  • 3 szkl maki migdalowej( lub jedna kokosowej)
  • ¾ szkl nieslodzonego kakao
  • ½ lyzeczki soli
  • 1 tsp sody
  • 1 tsp cynamonu ( niekoniecznie)
  • 6 jaj ( lub 12 jesli uzywamy maki kokosowej)
  • 1 szkl cukru kokosowego ( dalam mniej)- mozna tez zastapic ksylitolem
  • 3lyzki oleju kokosowego lub masla( roztopionego)
  • 3 lyzki nieslodzonego mleka migdalowego/kokosowego ( krowie, kozie jak najbardziej)- lub pol szklanki jesli uzywamy maki kokosowej
  • 1½ szkl startej drobno cukinii
  • 1 lyzeczki wanilii ( lub innego ekstraktu naturalnego np malinowego)
  • opcjonalnie: ½ szkl siekanych orzechow wloskich lub pekanu
  • Lukier:
  • ½ szkl oleju kokosowego( stopionego)
  • ¼ szkl naturalnego slodzika lukrowego ( znalazlam taki erythrinol przypominajacy konsystencja cukier puder ale ksylitol rozpiszczony w lyzeczce souk cytrynowego tez powinien sie sprawdzic niezle)
  • 1 lyzeczka walinii /innego nat ekstraktu


    1.  nagrzac piekarnik do 180 st.
    2. w sredniej wielkosci misce wymieszac maka migdalowa/kokosowa z sola, kakao, cynamonem, soda.
    3. w drugim naczyniu roztrzepac jajka mieszajac z cukrem- ok 2-3 min.
    4. do masy jajecznej dodac stopiony tluszcz, mleko I  ekstrakt
    5. Odcisnac sok ze startej cukinii, nastepnie dodac do masy jajecznej.
    6. dodac orzechy.
    7. Polaczyc suche skladniki z mokrymi, mieszajac jedynie do momentu polaczenia  Natluscic forme do ciasta ( okragla, wiencowa(?))
    8. Wstawic do nagrzanego piekarnika I piec ok 5-060 min. Sprawdzic patyczkiem
    9. Opcjonalnie: upiec mini paczki  w foremkach do ww
    10. Polewa: wymieszac wszystkie skladniki. Polac schlodzone ciasto/paczki




    No comments:

    Post a Comment