Wednesday, 18 December 2013

Chocolate bark with cranberry and pomegranade





Raw cacao liquor ( or good quality dark chocolate )
raw honey to sweeten ( if using raw cacao) - to taste
pinch of Himalayan salt ( salt will enhance sweetness)
coconut oil ( optional) ( it will soften chocolate which will require storing in cooler environment )
 ginger or any spices/ extracts of your choice ( optional)
 dried cranberries and pomegranate seeds
( alternatively goji berries, dried raspberries,  nuts( macadamia) almond flakes etc etc)

 Prepare a suitable mould / flat bottom  baking tray /silicon tray
 If necessary, layered with foil
 Melt cacao liquor and coconut oil over hot water pan ( bain marie)
Cool down and add raw honey when only lightly warm. Mix  well until combined.
 Add salt, extracts, spices and fruit/nuts of your choice










 Surowiec kakaowy
( lub dobra , gorzka czekolada)
miod niepasteryzowany ( do poslodzenia jesli uzywamy surowca 100% ) -  ilosc zaleznie od upodoban
 szczypta soli himalajskiej ( ze wzgl na duza zawartosc mineralow)- sol tez uwypukla slodki smak dzieki czemu mozna zmniejszych ilosc slodzika ( miodu )
olej kokosowy ( opcjonalnie)- zmiekczy troche czekolade, zaleznie od ilosci bardziej lub mniej bedzie wymagala przechowywania w lodowce

imbir/ olejek pomaranczowy ( dopuszczalny do spozycia) lub skorka pomaranczowa
ew naturalny ekstrakt wlasnego wyboru - pare kropel

suszona zurawina ( nie znalazlam bez dodatku cukru  i in wiec suszylam samodzielnie ( podpowiedz- warto przekroic na pol przed suszeniem, wtedy szybciej idzie)
swiezy granat ( jesli do spozycia na biezaco bo nie za dlugo polezy ale za to efekt smakowy i wizualny wart eksperymentu )
( ew. owoce goji , suszone maliny, orzechy macadamia, platki migdalowe itp
ilosci zaleznie od upodoban- byle nie przesadzic :)

Przygotowac foremke ( uzywam keksowek silikonowych)

Mase kakaowa rozpuscic w kapieli wodnej ( bain marie)
schlodzic przez pare minut jesli goraca, do temp pokojowej i dodac, olej kokosowy,  miod, sol i ekstrakt.
 Na koniec dorzucic owoce, orzechy zostawiajac troche do wysypania dna foremki i wierzchu czekolady po wylaniu do foremek/ki
 Odstawic do lodowki- do calkowitego zastygniecia











2 comments:

  1. mmm,,, wyglada apetycznie bardzo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. za (!) apetycznie zdecydowanie :) Miala doczekac swiat a zniknela juz niestety.
      Ale w planie produkcja upominkowa w najblizszym czasie. Moze resztki z niej doczekaja :)

      Delete