Sunday, 15 April 2012

Roast peppers and tomato soup

   the soup we fell in love with

red peppers ( roast)
onions ( roast in skins)
passata
fresh vegetable stock
salt, pepper
olive oil
parmesan
fresh basil
fresh chickweed
 very beefy, perfect with a few shavings of parmesan cheese
I also added a few springs of chickweed (growing in my garden pots :) ) for extra goodness :)




                                                                  Polish_pls
                                             Zupa w ktorej sie rodzina zakochala

                                                              Sklad banalny...
          Pieczona czerwona papryka w ilosciach duzych ( tu 5 pokazdnych rozmiarow)
                                              pieczone cebula 2-3 pieczone w luskach
         passata lub pomidory w puszce ( w sezonie, swieze, pieczone w niskiej temp)
       swiezy wywar z warzyw ( pora, selera, pietruszki korzennej, lubczyk, czosnek)
                                                          sol, pieprz do smaku
                                                               1-2 lyzki oliwy
                                                                   parmezan
     swieza bazylia, swieze galazki kurzego ziela ( zdrowotnie, smakowo i dekoracyjnie)
                                  proporcje na 5 papryk; 3 cebule, ok 1 l wywaru warzywnego,
                                  1 l. sosu pomidorowego lub swiezego przecieru z pieczonych
 Papryka, cebula po upieczeniu obrane ze skorki, zmiksowane, dodajemy do wywaru z warzyw.
       Uzupelniamy  sosem pomidorowym  ( lub pieczone pomidory przetarte przez sito)
              Gotujemy na wolnym ogniu do lekkiego odparowania  ( ok 10 min)
                                  Doprawiamy do smaku sola, pieprzem.
Juz na talerzu posykujemy opilkami parmezanu, swieza bazylia i kurzym zielem
                             Mozna tez wzbogacic kleksem smietamy



++

No comments:

Post a Comment