the soup we fell in love with
red peppers ( roast)
onions ( roast in skins)
passata
fresh vegetable stock
salt, pepper
olive oil
parmesan
fresh basil
fresh chickweed
very beefy, perfect with a few shavings of parmesan cheese
I also added a few springs of chickweed (growing in my garden pots :) ) for extra goodness :)
Zupa w ktorej sie rodzina zakochala
Sklad banalny...
Pieczona czerwona papryka w ilosciach duzych ( tu 5 pokazdnych rozmiarow)
pieczone cebula 2-3 pieczone w luskach
passata lub pomidory w puszce ( w sezonie, swieze, pieczone w niskiej temp)
swiezy wywar z warzyw ( pora, selera, pietruszki korzennej, lubczyk, czosnek)
sol, pieprz do smaku
1-2 lyzki oliwy
parmezan
swieza bazylia, swieze galazki kurzego ziela ( zdrowotnie, smakowo i dekoracyjnie)
proporcje na 5 papryk; 3 cebule, ok 1 l wywaru warzywnego,
1 l. sosu pomidorowego lub swiezego przecieru z pieczonych
Papryka, cebula po upieczeniu obrane ze skorki, zmiksowane, dodajemy do wywaru z warzyw.
Uzupelniamy sosem pomidorowym ( lub pieczone pomidory przetarte przez sito)
Gotujemy na wolnym ogniu do lekkiego odparowania ( ok 10 min)
Doprawiamy do smaku sola, pieprzem.
Juz na talerzu posykujemy opilkami parmezanu, swieza bazylia i kurzym zielem
Mozna tez wzbogacic kleksem smietamy
No comments:
Post a Comment