Thursday 26 April 2012

Lemon bars- healthy style

"HEALTHIFIED" LEMON BARS

source: Maria Health
CRUST:
1/4 cup coconut flour
1/2 cup coconut oil or butter
1/2 cup Truvia (or erythritol and 1 tsp stevia glycerite)
( I used xylitol- approx 1 tbsp)
1/2 tsp Celtic sea salt

CRUST: Preheat oven to 325 degrees F. Grease a square glass pan. In a medium bowl, mix ingredients. This will be a thick cookie crust; press onto bottom of pan. Place in oven to pre-bake the crust. Bake for 15 minutes or until lightly golden brown. Remove from oven and set aside to cool.

FILLING:
3 large eggs
1/2 cup Truvia (or erythritol and 1 tsp stevia glycerite)
(used xylitol- 1 tbsp )
1/2 tsp aluminum free baking powder
 ( used bicarbonate of soda - 1/2 tsp approx.)
1/4 tsp Celtic sea salt
4 TBS lemon juice
( also added some lemon rind)

In a medium bowl, beat the ingredients for the filling until well combined ( used Kenwood mixer to do the job). Pour the mixture evenly over the pre-baked crust and bake again for about 15-20 minutes or until set. Let cool. Store in fridge or freezer in an airtight container. Makes about 16 bars.


The version below is made with  a small addition ( approx 1 tbsp)of coconut flour to the filling
 plus one extra egg








                                                                Polish_pls


 Kostka cytrynowa


spod
( ktory po upieczeniu, robi za gore)

3/4 miarki* mielonych migdalow 
1/4 miarki maki kokosowej
1/2 miarki oleju kokosowego
1 lyzeczka stevii w plynie, ok 1/4 lyzeczki oczyszczanej w proszku albo ok lyzki xylitolu
1/2 lyzeczki soli celtyckiej (himalajskiej, innej)
nagrzac piekarnik do temp 180 st
Natluscic kwadratowe naczynie zaroodporne ( szklane, ceramiczne ( ja niewielkie ceramiczne - ok 25 x 20 cm -wylozylam papierem do pieczenia- msz, latwiej pozniej wyjmowac)

W sredniej wielkosci misce wymieszac skladniki . Ciasto powinno wygladac jak geste, na ciastka.
Wylozyc nim dno naczynia upychajac dobrze i zaznaczajac troche brzegi ( jak przy mazurku np) 

Wstawic do piekarnika i podpiec przez 15 min na zloty kolor
Wyjac i odstawic do pzrestygniecia



masa cytrynowa

3 duze jajka
1 lyzeczka stevii w plynie (cwierc w proszku-oczyszczanej albo lyzka xylitolu)

1/2 lyzeczki proszku do pieczenia bez aluminium ( dalam mniej wiecej tyle, moze mniej, sody)
1/4 lyzeczki soli celtyckiej ( himalajskiej...jw
4 lyzki soku z cytryny
( dodatkowo dalam troche startej skorki cytrynowej)



w sredniej wielkosci misce ubic skladniki - do momentu polaczenia ( ubilam najpierw jajka z xylitolem i sola mikserem do bialosci, pozniej dodalam sok z cytryny i na koniec sode, skorke)
Wylac na podpieczony spod i piec przez kolejnych 15-20 min ( do momentu gdy masa stanie sie gesta)
Odstawic do wystygniecia. Przechowywac icon_wink.gif w lodowce, jesli polezy tam dluzej niz do absolutnego schlodzenia, to w szczelnie zamknietym pojemniku najlepiej
Mozna tez zamrozic 
Pokroic w kostke. Najlepiej takie dobrze schlodzone. I przed spozyciem naprawde warto(!!!) do lodowki wstawic. Wtedy maslo kokosowe ( znaczy olej kokosowy) wraca do swojej stalej formy i ten spod ( ktory po obroceniu staje sie wierzchem) jest przepyszny!!



Wersja alternatywna

dodatkowe jajko i lyzka maki kokosowej do masy.
Zamiast skorki cytrynowej-> pomaranczowa
I reszta jak wyzej



No comments:

Post a Comment