Thursday 9 August 2012

Błyskawiczna potrawka w stylu prowansalskim/ courgettes `provencal `

Błyskawiczna potrawka w stylu prowansalskim z cukinii i mielonego mięsa







   2 medium courgettes
1/2 kg meat mince ( pork, beef etc)
2 onions
4 cloves of garlic
7-10 tomatoes
olive oil
fresh basil
herbs de Provence
salt
black pepper

składniki

2 średnie cukinie (o łącznej wadze około 1/2 kg)
1/2 kg mielonego mięsa (wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego)
2 cebule
4 ząbki czosnku
puszka pomidorów z puszki (400 ml) - można zastąpić świeżymi pomidorami bez skórki i pestek
2 łyżki przecieru pomidorowego
5 łyżek oleju
garść świeżych liści bazylii
spora szczypta ziół prowansalskich
sól
świeżo zmielony czarny pieprz



2 comments:

  1. Muszę wypróbowac, bardzo lubię cukinię na różne sposoby.
    Pozdrawiam
    magda

    ReplyDelete
  2. to jeszcze goraco polecam krakersy cukiniowe :)

    ReplyDelete