Thursday, 26 April 2012

Chicken dumpling soup


 Genious!!!




"Healthified" BROTH BASE:
4 quarts water (reverse osmosis filtered water is best)
1 Leftover bones and skin from one pasture fed chicken
 ( I used beef on the bone)
1 whole clove fresh garlic, peeled & smashed
2 TBS apple cider vinegar (organic)
2 TBS coconut oil 
 ( skipped it using beef)
2 onions, diced
2 stalks celery, sliced 1/4 inch thick
1 tsp thyme leaves

Place the water, chicken, garlic, and vinegar in a large kettle or a large crockpot and set the heat to "high." Bring to a boil, then reduce the setting to "low" for a soft simmer. Cook for a minimum of 8 hours and up to 24 hours. The longer it cooks the more nutrients and minerals!

Strain broth through a colander into a large container; reserve broth and discard skin and bones. Return kettle or crockpot to burner set on medium-high. Add oil, then onions and celery. Saute about 8 to 10 minutes or until tender. Add chicken, broth and thyme. Bring to a simmer. 

DUMPLINGS:
1 cup coconut flour (OR 2 cups almond flour)
2 TBS psyllium husk fiber 
4 eggs (2 eggs if using almond flour)
1 tsp Celtic sea salt
1/4 tsp thyme
 I also added some natural  organic onion powder

IF USING COCONUT FLOUR: 1/2 cup chicken broth

In a medium sized bowl, mix the eggs, salt, flour, psyllium, and thyme, mix until sticky and well-blended. For coconut flour dumplings add a little broth until the dough sticks together. Shape into dumplings with hands. Note: These can be made ahead and frozen until you are ready for some soup!

With the soup at a simmer, add the dumplings. Cover the soup and cook for 20-30 minutes. Season to taste with salt and pepper. Enjoy! Makes 8 servings.



                                                 Also: great article by Maria Health
                              on therapeutic value of bone broth for intestinal health





                                                         
                                                             Polish_pls




 bezmiesne pulpety z rosolem wolowym/ z kurczaka

Terapeutyczne mocno :)


ok 2 litry wody ( filtrowana metoda osmozy idealnie)
kurczak ekologiczny ( mieso i kosci -porcje rosolowe, pozostalosci)
                                                   ( uzylam wolowiny z koscia)


1 zabek czosnku, obrany i rozgnieciony
2 lyzki octu jablkowego ( ekologiczny najlepiej)
2 lyzki oleju kokosowego ( jesli mieso chude)

2 pokrojone cebule 
2 lodygi selera- pokrojone
1 lyzeczka swiezego tymianku

Wode, mieso, czosnek i ocet winny  umiescic w duzym garnku  czy wolnowarze i ustawic na duzym ogniu
Zagotowac
Zmniejszyc temperature i gotowac na malym ogniu przez minimum 8 h
Idealnie do 24h
Im dluzej, tym wiecej mineralow i wartosci odzywczych ma szanse sie wyzwolic

Odcedzic wywar i zachowac.
Na patelni  na srednim -duzym ogniu  rozgrzac olej kokosowy.
                                       Dodac cebule, selera i zeszklic przez 8-10 min
                      Przelozyc do garnka, zalac wywarem i dodac mieso, tymianek
                                                   Gotowac na malym ogniu


Pulpety

1 miarka* maki kokosowej ( albo 2 migdalowej )
2  lyzki babki plesznik( luski) 
4 jajka ( lub 2  jajka jesli uzywamy maki migdalowej)
1 lyzeczka soli ( himalajska, celtycka najlepiej)
1/4 lyzeczki tymianku
 UZYWAJAC MAKI KOKOSOWEJ: dodatkowo  1/2 miarki bulionu


* miarka-220ml  ( ok 3.4 szkl)

W misce wymieszac jajka, sol, make, babke plesznik i tymianek. Wyrabiamy na jednolita mase do polaczenia skladnikow
Uzywajac maki kokosowej, dodajemy dodatkowo wywar/bulion- do momentu az ciasto utworzy jednolita mase
Formujemy pulpety
UWAGA: ciasto mozna rowniez przechowywac w lodowce lub zamrozic

Wrzucamy do gotujacej sie zupy. Gotujemy pod przykryciem ok 20-30 min
Doprawiamy do smaku sola, pieprzem



Ja dodalam do pulpetow( i pozniej do zupy) posiekana pietruszke i ok lyzki suszonej cebuli ( zmielonej)




   Polecam rowniez ciekawy artykul o wlasciwosciach terapeutycznych wywaru miesnego na kosciach
                               i jego wplywie na zdrowie i funkcje ukladu pokarmowego

 




No comments:

Post a Comment