moja zmodyfikowana wersja przepisu ( niskoweglowa)
Biszkopt: • 3 jajka
• 1/3 naturalnego slodzika wlasnego wyboru (ksylitol, erythrinol, ew kombinacja stevii z ww )
• 1/3 szklanki gorzkiego kakao ( polecam surowe, nieprzetworzone)
• 1 szkl mielonych migdalow ( mielone orzechy wloskie, pekan czy laskowe nadaja sie rownie dobrze)
Masa kawowa: • 1 łyżka stołowa żelatyny + 2 łyżki wody do namoczenia
• 190 ml zaparzonej mocnej kawy + 2 lyzki ekstraktu kawowego ( opcjonalnie)
• 250 ml śmietanki kremówki 30% ( w UK double cream)
• 250 g mascarpone ( polecam w temp pokojowej, inaczej zelatyna zbyt szybko krzepnie )
cukier naturalny do smaku
Polewa czekoladowa: • 100 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej ( w UK double cream)
• 1 łyżka masła ( lub oleju kokosowego )
• 100 g czekolady( idealnie surowa masa kakaowa )
+odrobina naturalnego cukru jesli uzywamy masy kakaowej 100%
do nasączenia: 1/3 szklanki lub osłodzonej kawy ( mozna doslodzic odrobine naturalnym slodzikiem typy ksylitol lub np nierafinowanym cukrem kokosowym)do przełożenia: 100 g konfitury wiśniowej ( te lepiej pominac chyba ze mamy wlasna z dodatkiem naturalnego cukru czy w syropie z minimalnym dodatkiem nierafinowanego cukru kokosowego)
do dekoracji: owoc granatu
Przygotowanie:
Biszkopt:
Na dno formy o wymiarach około 20 x 30 cm położyć prostokąt wycięty z papieru do pieczenia. Boków formy niczym nie wykładać i nie smarować. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier. Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. Dodać przesiane migdaly i przesiane kakao (wymieszać je ze sobą), najlepiej w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając. Masę wyłożyć do tortownicy i piec przez 20 minut.
alternatywnie :
Ubic jajka w calosci ;) z cukrem. Stopniowo dodac przesiane sypkie skladniki ( uprzednio polaczone ze soba )
Wymieszac delikatnie. Przelac do formy. Piec w 170st ok 20 min.
Ostudzić.
Biszkopt nasączyć ponczem kawowym, posmarować konfiturą wiśniową.
Masa kawowa: Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić na 10 minut, następnie dodać do gorącej kawy i dokładnie rozpuścić mieszając. Dodać ekstrakt , cukier i ostudzić. Dodawać po łyżce do mascarpone energicznie mieszając. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę kremówkę, dodać do mascarpone i wymieszać. Wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do czasu aż masa zesztywnieje (minimum 1 godzina).
Polewa czekoladowa:
Śmietankę ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie zagotować w rondelku. Odstawić z ognia, dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia się. Polać i rozprowadzić po powierzchni masy kawowej. Ciasto wstawić do lodówki.
English_please - coming soon
No comments:
Post a Comment