Saturday, 14 December 2013

Kostka kawowa - Przepis

Kostka kawowa - Przepis

 moja zmodyfikowana wersja przepisu ( niskoweglowa)

Biszkopt:
3 jajka
1/3  naturalnego slodzika wlasnego wyboru (ksylitol,  erythrinol, ew kombinacja stevii z ww )
1/3 szklanki gorzkiego kakao ( polecam surowe, nieprzetworzone)
1 szkl  mielonych migdalow ( mielone orzechy wloskie, pekan czy laskowe nadaja sie rownie dobrze)


Masa kawowa:1 łyżka stołowa żelatyny + 2 łyżki wody do namoczenia
190 ml zaparzonej mocnej kawy + 2 lyzki ekstraktu kawowego ( opcjonalnie)

250 ml śmietanki kremówki 30% ( w UK double cream)
250 g mascarpone ( polecam w temp pokojowej, inaczej zelatyna zbyt szybko krzepnie )
 cukier naturalny do smaku




Polewa czekoladowa:100 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej ( w UK double cream)
1 łyżka masła ( lub oleju kokosowego )
100 g czekolady( idealnie surowa masa kakaowa )
 +odrobina naturalnego cukru jesli uzywamy masy kakaowej 100%

do nasączenia: 1/3 szklanki  lub osłodzonej kawy ( mozna doslodzic odrobine naturalnym slodzikiem typy ksylitol lub np nierafinowanym cukrem kokosowym)do przełożenia: 100 g konfitury wiśniowej ( te lepiej pominac chyba ze mamy wlasna z dodatkiem naturalnego cukru czy w syropie z minimalnym dodatkiem nierafinowanego cukru kokosowego)
do dekoracji:
owoc granatu

Przygotowanie:
Biszkopt:
Na dno formy o wymiarach około 20 x 30 cm położyć prostokąt wycięty z papieru do pieczenia. Boków formy niczym nie wykładać i nie smarować. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier. Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. Dodać przesiane migdaly i przesiane kakao (wymieszać je ze sobą), najlepiej w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając. Masę wyłożyć do tortownicy i piec przez 20 minut.
alternatywnie :
 Ubic jajka  w calosci  ;) z cukrem. Stopniowo dodac przesiane sypkie skladniki ( uprzednio polaczone ze soba )
 Wymieszac delikatnie. Przelac do formy. Piec w 170st ok 20 min.
 Ostudzić.
Biszkopt nasączyć ponczem  kawowym, posmarować konfiturą wiśniową.

Masa kawowa: Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić na 10 minut, następnie dodać do gorącej kawy i dokładnie rozpuścić mieszając. Dodać ekstrakt , cukier i ostudzić.  Dodawać po łyżce do mascarpone energicznie mieszając. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę kremówkę, dodać do mascarpone i wymieszać. Wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki do czasu aż masa zesztywnieje (minimum 1 godzina).

Polewa czekoladowa:
Śmietankę ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie zagotować w rondelku. Odstawić z ognia, dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia się. Polać i rozprowadzić po powierzchni masy kawowej. Ciasto wstawić do lodówki.








   English_please  - coming soon





No comments:

Post a Comment