Monday, 15 December 2014

Chicken liver pate


 chicken livers ( organic) approx 1/2 kg
 2-3 onions
2-3 carrots
 1 chicken breast (best organic)
 1/2 kg roast pork belly with fat ( best organic)
1 beef steak ( best organic )
 Himalayan salt
 freshly ground pepper
 mace
garlic
paprika
 clarified butter
 Roast  carrots, livers and meat ( also whole onions and garlic if required )
Place in blender with sharp knife tool and blend until smooth
 Place in jars and cover with clarified butter

 inspired by  J Oliver`s  Old School chicken liver parfait recipe













  ok 1/2 kg kurzych watrobek eko
2-3 cebule drobno posiekane, zeszklone
2-3 marchewki
 1 piers z kurczaka*
 1/2 kg brzuszka wieprzowego*
1 stek wolowy*
sol himalajska
swiezo zmielony pieprz
 galka muszkatolowa/maca
czosnek
papryka
klarowane maslo ok 1 kostki
 Opcjonalnie- 1-2 zblanszowane pory
 Upiecz mieso i marchewke w piekarniku ( do miekkosci- jesli przyprawiamy do pieczenia to mniej pozniej z uwzglednieniem tego ) ( razem z miesem mozna tez upiec glowki czosnku i cebule w lupinach )
 Wystudzic i zmiksowac w malakserzez ostrym nozem na dosc gladka mase
Przelozyc do sloiczkow i zalac sklarowanym maslem
Mozna dodac rozmaryn, lisc laurowy do smaku ( ja daje do pieczenia i pozniej troche ozdobnie )

* mieso idealnie z eko hodowli, pastwiskowego wypasu.





No comments:

Post a Comment