Coconut, mango & raisins- wheat free, gluten free, grain free, organic and yummy :)
recipe source ( translation with my slight modification coming soon )
Bakaliowe przy ognisku
- 4 jajka, osobno żółtka i białka
- 1 lyzeczka kamienia winnego)
- pół szklanki maki kokosowej (nie wiórek!)
( dalam 1/4 szkl kokosowej i 1 szkl migdalowej) - 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego ( lub masla)
- 1/4 ksylitolu ( dalam cukier kokosowy i mniej a i tak bylo upiornie slodkie )
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego naturalnego
- 1 łyżeczka octu jablkowego
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szklanka przecieru puree z mango
- 1/4 szklanki rodzynek (sparzonych)
dodatkowo dalam jeszcze troche soku i skorke z cytryny.
Polewa kajmakowa:
- pół szklanki śmietanki kokosowej (z puszki lub kartonika, najlepiej takiego bez dodatków i z duża ilością tłuszczu - zgarniamy tą gęstą warstwę)
- 2 łyżki cukru kokosowego nierafinowanego
Nagrzewamy piekarnik na 170 stopni (góra-dół)
Do miski wrzucamy żółtka, ucieramy krótko z miodem lub ksylitolem.
Dodajemy olej, wanilię, sodę zmieszaną z octem (dla uniknięcia posmaku
sody - za pierwszym razem dałam sodę bez octu, wsypując ją bezpośrednio
do jajek i ciasto oddawało sodą), mus z mango i rodzynki. Mieszamy.
Stopniowo dodajemy mąkę kokosową, mieszając aż uzyskamy jednolita masę.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając proszek do pieczenia. Pianę delikatnie mieszamy z ciastem.
Tak uzyskaną masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
(ucinamy odstające rogi). Wkładamy do pieca na ok. 30 minut.
Przygotowujemy polewę. Śmietankę i cukier wrzucamy do garnka i na
średnim ogniu podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Powinno to trwać nie
dłużej niż 5 minut. Odstawiamy.
Na wystudzone ciasto wylewamy polewę karmelową. Schładzamy w lodówce.
Możemy zostawić łyżkę czy dwie karmelu i przy podawaniu polewać nim
dodatkowo kawałki ciasta.
No comments:
Post a Comment