Wednesday, 25 January 2012

`Cesar Salad` with french beans /Sałatka a'la Cezar z fasolką szparagową

Sałatka a'la Cezar z fasolką szparagową - Przepis
  Source: Kwestia Smaku

Składniki, 2 porcje: 300 g fasolki szparagowej /french beans
3 plasterki szynki parmeńskiej (lub cienkiego wędzonego lub suszonego boczku (pancetty) lub grillowana/smażona pierś kurczaka)  parma ham (or smoked bakon, pancetta, grilled chicken breast)
1/3 główki sałaty lodowej /iceberg lettuce
1 szklanka listków bazylii/basil
1/2 szklanki drobno startego parmezanu/grated parmesan cheese
kilka grzanek z pokrojonej bagietki (opieczone w tosterze lub w piekarniku) / toasted bread/baguette

Sos a'la cezar: 2 fileciki anchois w oleju /anchovies
1 łyżeczka musztardy/mustard
1 czubata łyżka majonezu/mayonnaise
3 łyżki gęstej śmietany 12%/ thick double cream
1 łyżka drobno startego parmezanu/
świeżo zmielony czarny pieprz/freshly ground black pepper


Przygotowanie:
  • Przygotować sos: do miseczki włożyć bardzo drobno posiekane fileciki anchois, dodać 3 łyżeczki oleju w którym znajdowały się fileciki oraz musztardę, rozetrzeć łyżką. Wymieszać z majonezem, śmietaną, parmezanem i dużą szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
  • Fasolkę opłukać i przyciąć końce strąków. Wrzucić do gotującej się i osolonej wody i gotować przez około 8 - 10 minut lub do czasu aż będzie miękka (młoda fasolka - wcześnie zebrana - będzie się gotowała krócej od takiej "późniejszej"). Odcedzić i po ostudzeniu przekroić wzdłuż na połówki.
  • Szynkę parmeńską ułożyć na małej patelni i podgrzewać przez kilka minut na małym ogniu, następnie pokroić na kawałki.
  • Do dużej salaterki włożyć pokrojoną na kawałki sałatę, oprószyć solą i pieprzem, dodać bazylię i połowę tartego parmezanu. Włożyć fasolkę oprószoną świeżo zmielonym pieprzem oraz kawałki szynki. W kilku miejscach wyłożyć łyżeczką sos i rozprowadzić go po sałatce. Posypać resztą parmezanu, dodać pokruszone grzanki z bagietki. Nałożyć na talerze i podawać. Czytaj więcej w BLOGU.

No comments:

Post a Comment