Source: Kwestia Smaku
Składniki, 2 porcje:• 300 g fasolki szparagowej /french beans
• 3 plasterki szynki parmeńskiej (lub cienkiego wędzonego lub suszonego boczku (pancetty) lub grillowana/smażona pierś kurczaka) parma ham (or smoked bakon, pancetta, grilled chicken breast)
• 1/3 główki sałaty lodowej /iceberg lettuce
• 1 szklanka listków bazylii/basil
• 1/2 szklanki drobno startego parmezanu/grated parmesan cheese
• kilka grzanek z pokrojonej bagietki (opieczone w tosterze lub w piekarniku) / toasted bread/baguette
Sos a'la cezar:• 2 fileciki anchois w oleju /anchovies
• 1 łyżeczka musztardy/mustard
• 1 czubata łyżka majonezu/mayonnaise
• 3 łyżki gęstej śmietany 12%/ thick double cream
• 1 łyżka drobno startego parmezanu/
• świeżo zmielony czarny pieprz/freshly ground black pepper
Przygotowanie:
- Przygotować sos: do miseczki włożyć bardzo drobno posiekane fileciki anchois, dodać 3 łyżeczki oleju w którym znajdowały się fileciki oraz musztardę, rozetrzeć łyżką. Wymieszać z majonezem, śmietaną, parmezanem i dużą szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
- Fasolkę opłukać i przyciąć końce strąków. Wrzucić do gotującej się i osolonej wody i gotować przez około 8 - 10 minut lub do czasu aż będzie miękka (młoda fasolka - wcześnie zebrana - będzie się gotowała krócej od takiej "późniejszej"). Odcedzić i po ostudzeniu przekroić wzdłuż na połówki.
- Szynkę parmeńską ułożyć na małej patelni i podgrzewać przez kilka minut na małym ogniu, następnie pokroić na kawałki.
- Do dużej salaterki włożyć pokrojoną na kawałki sałatę, oprószyć solą i pieprzem, dodać bazylię i połowę tartego parmezanu. Włożyć fasolkę oprószoną świeżo zmielonym pieprzem oraz kawałki szynki. W kilku miejscach wyłożyć łyżeczką sos i rozprowadzić go po sałatce. Posypać resztą parmezanu, dodać pokruszone grzanki z bagietki. Nałożyć na talerze i podawać. Czytaj więcej w BLOGU.
No comments:
Post a Comment