Thursday 11 October 2012

grain free grissini

                                          healthy, grain free grissini and dip
                                                        recipe by Maria





BASE RECIPE:
1 cup blanched almond flour
1 TBS coconut flour
1 TBS unflavored whey protein powder
1 tsp baking powder/soda
1/2 tsp Celtic sea salt

FLAVOR IDEAS:
TOMATO BASIL: Add 4 TBS marinara sauce, 4 TBS fresh chopped basil
CILANTRO LIME: Add 4 TBS lime juice, 1/4 cup fresh chopped cilantro
COCONUT CURRY: Add 4 TBS coconut milk, 1 1/2 TBS green curry paste
cucumber brine & garlic- 4 tbsps

Preheat the oven to 300 degrees F. In a medium sized bowl, mix the base ingredients until well mixed. Add in your favorite flavor ingredients. Mix until the dough is very dense and a tiny bit sticky. Wet your hands and roll out into long bread-stick shapes. Place the sticks on a greased piece of parchment and place on a cookie sheet or place the sticks right onto a pizza stone (using a pizza stone helps to absorb moisture and makes the bread-sticks nice and crisp). Bake for 20 minutes or until light golden. Turn oven off and keep them in the oven for another 10 minutes to crisp up. Makes 8 servings.
PS
we rolled ours in sesame seed, chopped oregano, poppyseed, added powdered spinach, hemp oil, chia seeds, garlic powder and onion powder, tabasco, black pepper ( for various flavours )

High View's "HEALTHIFIED" Dip
1/4 cup butter, softened
1/4 cup cream cheese
2 TBS fresh chopped chives
1/2 tsp salt
OPTIONAL: add 1 1/2 TBS green curry paste

In a medium mixing bowl, combine all ingredients until smooth. Place in a cute serving dish to dip bread sticks into.
przepis podstawowy:
1 kubek (220ml) maki migdalowej
1 lyzka  maki kokosowej
1 lyzka serwatki w proszku ( lub bialko kurze w proszku)
1 lyzeczka sody
1/2 lyzeczki soli

plynne dodatki smakowe:
Pomidory z bazylia: 4 lyzki sosu marinara i 4 lyzki siekanej bazylii
limonkowy z kolendra: 4 lyzki soku z limonki i 1/4 kubka swiezej kolendry
kokosowe curry:  4 lyzki mleka kokosowego i 1  1/2 lyzki zielonego curry

czosnkowo- ogorkowe: 4 lyzki zalewy ogorkowej ( z ogorkow kiszonych) i 2 zabki czosnku
inne opcje: 4 lyzki dowolnego plynu ( woda, mleko, mleko migdalowe i dowolne ziola,przyprawy ( suszona cebula, suszone pomidory, tymianek, rozmaryn,szczypiorek, cayenna, pieprz czarny, wedzona papryka, oliwki, proszek szpinakowy, spirulina, tabasco, oregano itp)

opcjonalnie do obtaczania :
 mak bialy lub niebieski, sezam bialy lub czarny, mielone orzechy, migdaly, maka migdalowa, pekanowa, nasiona chia, siemie lniane,



Rozgrzac piekarnik do 150C
W sredniej wielkosci naczyniu wymieszac skladniki podstawowe. Dodac dowolny plyn i dodatki smakowe. Wymieszac do momentu uzyskania ciasta.Odrywac male kawalki i rolowac w rekach ( w razie potrzeby zmoczyc dlonie woda)
Obtaczac w dowolnie wybranych nasionach/orzechach itp


  ukladac na papierze do pieczenia lub na kamieniu do pieczenia pizzy ( rozgrzanym uprzednio)
Piec ok 20 min na zloty kolor. Wylaczyc piekarnik i pozostawic w nim paluszki przez kolejnych 10 min


dip





1/4 kubka masla(zmiekczonego)
1/4 kubka serka ( gladki, naturalny typu twarozek wiejski, homo, philadelphia, quark, mascarpone, ricotta
2 lyzki swiezo posiekanego szczypiorku


1/2 lyzeczki soli tsp salt
ew lyzeczka soku z limonki lub cytryny


wymieszac na gladka mase


No comments:

Post a Comment