Tuesday, 30 October 2012

Caramel peanut brownies


inspired by Kwestia Smaku and heathied for grain free/low carbs purposes


 brownies

3 eggs
3 tbsp xylitol
150g butter
200g plain chocolate/ raw cocoa liquor  ( much healthier)
2 tbs cocoa 
1 cup (200g) peanut flour
 cream
50g butter
3 tbsp xylitol
2 tbsp double cream
2 cups powder milk
250g soft cheese

caramel
50g butter
3 tbsp xylitol/coconut blossom sugar
3 tbsp double cream
 Polish_pls

brownies
3  duzej jajka
3lyzki  xylitolu
150g masla
200g gorzkiej czekolady ( min 70% )/ surowca kakaowego raw
( jesli to ma byc zdrowa wersja- ZDECYDOWANIE polecam druga opcje)
2 lyzki kakao
200g ( 1 kubek) maki arachidowej ( wiecej jesli masa zbyt luzna)

krem
50g masla
3 lyzki xylitolu
2 kubki mleka w proszku
2 lyzki smietany kremowki
250g serka mascarpone/quark

karmel
50g masla
3 lyzki  xylitolu/ cukru z kwiatow kokosowych
3 lyzki smietany kremowki


Przygotowanie:
  • Orzeszki ziemne (200 g) wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Zrumienić na jasno brązowy kolor (około 10 minut). Ostudzić. Zamiast w piekarniku, orzechy można też lekko zrumienić na patelni. Małą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm lub jeszcze mniejszą, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. ( moje byly juz zrumienione)
  • Masa czekoladowa Brownie: piekarnik nagrzać do 170 stopni. Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, uważając aby nie podgrzać za bardzo masy, odstawic na bok, dodac lekko roztrzepane jajka i wymieszać z ostudzoną masą czekoladową. Na koniec polaczyc z maka orzechowa.  Masę wylać do przygotowanej blaszki i piec przez 25 minut.
  • Masa karmelowa z mascarpone i orzeszkami ziemnymi: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać slodzik. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką (około 15 minut). Uważać, aby nie przypalić masy. Gdy cukier zbrązowieje dodac smietane. Gotować przez chwilkę, aż zbrylony karmel ponownie będzie gładką, brązową masą. Trochę przestudzić i do jeszcze ciepłego wsypać mleko w proszku, zmiksować na gładką masę. Połowę (100 g) uprażonych orzeszków ziemnych drobno posiekać lub grubo zmielić w młynku do kawy ( moje byly juz w kawalkach) Dodać do ostudzonej masy karmelowej i wymieszać z serem mascarpone/quark
  • Polewa karmelowa: karmel z masła i cukru przygotować jak powyżej: masło roztopić w rondelku z grubym dnem, wsypać slodzik. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (około 15 minut). Gdy cukier zbrązowieje, wlać śmietankę kremówkę. Gotować przez chwilkę aż masa nieco zgęstnieje i będzie gładka.
  • WYKOŃCZENIE: Ostudzone Brownie przekroić w poprzek na 2 blaty. Delikatnie odłożyć górny blat, a na dolnym rozsmarować połowę masy karmelowej. Przykryć odłożonym blatem i rozsmarować drugą połowę masy karmelowej. Wyłożyć drugą połowę (100 g) orzeszków ziemnych i polać polewą karmelową. Wstawić do lodówki. Przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia. Kroić na małe kawałki.

No comments:

Post a Comment