Thursday, 27 December 2012

Poppyseed cake/torcik makowy

                                       my modified ( grain free) version


  Polish_pls
1 szkl maku
4 jajka
2 lyzki cukru kokosowego, xylitolu,
ew zmiksowane daktyle, syrop daktylowy czy innego slodzacego z powodzeniem wystarcza jako zamiennik ( w oryginalnym przepisie az 1 1/4 szkl cukru pudru)

3 lyzki maki orzechowej lub 1 lyzeczka kokosowej
i dodatkowo maka orzechowa do wysypania natluszczonej tortownicy

 Krem

1 maly kubek kefiru ( mozna zastapic mlekiem kokosowym )
2 lyzeczki mielonej kawy
2 lyzki miodu niepasteryzowanego lub syropu klonowego

 ew gorzka czekolada w ramach polewy

bakalie-im wiecej tym lepiej- solidna garsc albo dobra szklanka np  ( dalam naprawde duzo suszonych moreli ( niesiarkowanych) , jagod goji, suszonej ( w domu bo sklepowa ma kupe cukru) zurawiny i sporo orzechow- glownie wloskie i pekan)

Spazyc i zmielic mak.
Bialka ubic na sztywna piane.
Dodac cukier i 4 zoltka utarte razem.
Dodac mak i make migdalowa/kokosowa
+ bakalie



Wymieszac.
Tortownice wysmarowac i posypac mielonymi migdalami/inna orzechowa `mielonka` ew wylozyc papierem
Przelac ciasto.
Wstawic do mocno nagrzanego piekarnika (180C)
Piec ok 30-40 min. Odstawic do wystygniecia.
Przelozyc kremem przygotowanym z reszty skladnikow ( kefir, kawa, miod)


Krem mozna tez z jakiegos kwasniejszego sera homo, z kombinacji kefiru i mascarpone czy kefiru i bitej smietany ( lepsza opcja nawet przy tej mniejszej ilosci cukru bo jednak cukier puder w takich ilosciach sam kefir zageszcza, 2 lyzki ksylitolu juz niekoniecznie)
W tym roku do swiatecznego poszly tez zurawiny( dobrze sie komponowaly z tym makiem i kawa)
Mozna tez dac kakao dodatkowo albo w zastepstwie kawy
Gora albo ta sama masa albo roztopiona gorzka czekolada, jakies orzechy wloskie, suszone owoce






 Poppyseed & coffee cake

for cake
1 cup poppyseed ( 250 ml)
4 eggs ( separated)
2-3 TBSP xylitol/coconut sugar, minced dates/date syrup
3 TBSP  almond flour/walnut flour  or 1 tsp coconut flour
(pluse some extra nut meal for dusting baking pan if needed )
dried fruit and nuts( chopped, sugar free)- the more the better
 ( unsulphured apricots, sugar free cranberries, goji berries, walnuts, pecans, pistachios, hazelnuts, macademia etc)

for cream

kefir- approx 220 ml
 (or soft cheese)
2 TBSP xylitol/raw honey/maple syrup
ground coffee - 2 TBSP

Preheat the oven to 180C
 Prepare round cake tin ( butter and layer with paper or dusted with nut meal)
scold poppyseed in hot milk, drain and mince finely ( 2-3 times) and combine with egg yolks
Whisk well egg  ( until stiff)
Whisk egg yolks with sugar until smooth and creamy white
Combine with poppyseed mixture ( mixing gently)
 add fruit and nuts
Transfer to prepared cake tin (greased and sprinkled with  extra nut meal or lined with parchment paper ). Place in the middle of the oven.
 Bake for 30-40 min or until ready ( test with wooden pick)
put aside and leave to cool

 Cream
 Combine all the ingredients
 top the cake with the cream ( you can also cut the cake and place the cream inside)





 


No comments:

Post a Comment