Thursday, 27 December 2012

Sernik Idealny - Przepis

Sernik Idealny - Przepis

   ( z moja modyfikacja dla celow low carbs)
Sernik waniliowy z truskawkami
Najważniejsze uwagi:
  1. Wszystkie składniki na sernik należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej i ocieplić do temperatury pokojowej - to bardzo ważne, masa serowa będzie stabilnie się piekła, nie będzie się podnosić i sernik nie popęka!
  2. Ser i jajka miksujemy na małych-średnich obrotach i krótko, tylko do połączenia się składników, starając się nie napowietrzać masy.
  3. Sernik początkowo pieczemy w temperaturze 175 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni.
  4. Zamiast ekstraktu i ziarenek wanilii, można użyć 2 łyżeczki startej skorki z cytryny. Otrzymamy wówczas klasyczny sernik o delikatnym cytrynowym posmaku. Można też dodać startą skórkę z pomarańczy lub wmieszać do masy drobno posiekaną kandyzowaną lub smażoną skórkę pomarańczową, rodzynki.
  5. Sernik nie posiada spodu, ale można go zrobić (z ciasta kruchego lub ciasteczek).
  6. Sernik po ostudzeniu należy wstawić na całą noc do lodówki, aby odpowiednio stężał.




Masa serowa:
1 kg sera twarogowego zmielonego trzykrotnie na serniki lub cream cheese
200 g (1 szklanka) drobnego cukru (daję więcej - 1,5 szklanki)  ( ksylitol - ok 3 lyzek)
3 łyżki mąki pszennej ( 1 lyzka babki plesznik)
5 jajek
125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej gęstej)
aromat wanilii: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej czy torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Wierzch:
250 ml (250 g) śmietany kwaśnej i gęstej 18%
3 łyżki drobnego cukru ( ksylitolu)
Dodatki:
truskawki i/lub sos truskawkowy

Tortownica o średnicy 23 cm - 25 cm z odpinaną obręczą, wysmarowana masłem, dno wyłożone papierem do pieczenia, wypuszczonym na zewnątrz tortownicy. Boki posmarować masłem.


Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
  • Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym (lepsze jest mieszadło miksera niż ubijaczka). Zeskrobywać szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
  • Dodać śmietankę kremową, wanilię i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
  • Masę wylać do przygotowanej formy, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
  • Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
  • Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony, wstawić do lodówki na całą noc. Podawać z owocami lub sosem owocowym. Czytaj więcej w BLOGU.

Przepis na błyskawiczny sos truskawkowy: zmiksować garść truskawek z 3 łyżkami dżemu truskawkowego. Podgrzany w rondelku sos można też podawać do naleśników i lodów waniliowych.


UWAGA o SERZE:

*
W zależności od tego jakiego użyjemy sera, jaką będzie miał konsystencję, gęstość i zawartość tłuszczu, taki otrzymamy sernik. Im ser będzie bardziej zwarty i tłusty, tym sernik będzie miał bardziej gęstą, „twarogową” konsystencję i będzie lepszy, smaczniejszy. Sernik z rzadszego i chudszego sera będzie miał bardziej „piankową” konsystencję, lżejszą i deserową, będzie też potrzebował dłuższego czasu pieczenia. Ewentualnie do takiego chudego sera można np. dodać w proporcjach pół na pół sera mascarpone.
Do tego sernika można użyć klasycznego twarogu tłustego (takiego kupionego na wagę), zmielonego dwu lub trzykrotnie w maszynce do mięsa lub utartego w makutrze. Trzeba tylko nadać mu smak i konsystencję sera śmietankowego. Należy więc zmielić go razem ze 100 g masła. Jeśli twaróg jest bardzo suchy i nieśmietankowy można wymieszać go z gęstą śmietaną 18% lub 30% (maksymalnie 200 g, ilość zależy od tego jak suchy i zbity jest twaróg).

Dobre są też twarożki śmietankowe półtłuste „w kostkach” po 250 g lub też wszelkiego rodzaju twarożki „babuni” również paczkowane np. w opakowaniach foliowych, okrągłych. Trzeba je koniecznie zmielić w maszynce do mięsa bo mają grudkowatą konsystencję. Dobrze jest patrzeć na zawartość tłuszczu w serach, im więcej tym lepiej. 4% tłuszczu to zdecydowanie za mało na dobry sernik. Dlatego można dodać do nich np. ser mascarpone.

No comments:

Post a Comment