( z moja modyfikacja dla celow low carbs)
Sernik waniliowy z truskawkami
Najważniejsze uwagi:
- Wszystkie składniki na sernik należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej i ocieplić do temperatury pokojowej - to bardzo ważne, masa serowa będzie stabilnie się piekła, nie będzie się podnosić i sernik nie popęka!
- Ser i jajka miksujemy na małych-średnich obrotach i krótko, tylko do połączenia się składników, starając się nie napowietrzać masy.
- Sernik początkowo pieczemy w temperaturze 175 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni.
- Zamiast ekstraktu i ziarenek wanilii, można użyć 2 łyżeczki startej skorki z cytryny. Otrzymamy wówczas klasyczny sernik o delikatnym cytrynowym posmaku. Można też dodać startą skórkę z pomarańczy lub wmieszać do masy drobno posiekaną kandyzowaną lub smażoną skórkę pomarańczową, rodzynki.
- Sernik nie posiada spodu, ale można go zrobić (z ciasta kruchego lub ciasteczek).
- Sernik po ostudzeniu należy wstawić na całą noc do lodówki, aby odpowiednio stężał.
Masa serowa:
• 1 kg sera twarogowego zmielonego trzykrotnie na serniki lub cream cheese
• 200 g (1 szklanka) drobnego cukru (daję więcej - 1,5 szklanki) ( ksylitol - ok 3 lyzek)
• 3 łyżki mąki pszennej ( 1 lyzka babki plesznik)
• 5 jajek
• 125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej gęstej)
• aromat wanilii: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej czy torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Wierzch:
• 250 ml (250 g) śmietany kwaśnej i gęstej 18%
• 3 łyżki drobnego cukru ( ksylitolu)
Dodatki:
• truskawki i/lub sos truskawkowy
Tortownica o średnicy 23 cm - 25 cm z odpinaną obręczą, wysmarowana masłem, dno wyłożone papierem do pieczenia, wypuszczonym na zewnątrz tortownicy. Boki posmarować masłem.
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
- Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym (lepsze jest mieszadło miksera niż ubijaczka). Zeskrobywać szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
- Dodać śmietankę kremową, wanilię i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
- Masę wylać do przygotowanej formy, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
- Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę wymieszaną z cukrem. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
- Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony, wstawić do lodówki na całą noc. Podawać z owocami lub sosem owocowym. Czytaj więcej w BLOGU.
Przepis na błyskawiczny sos truskawkowy: zmiksować garść truskawek z 3 łyżkami dżemu truskawkowego. Podgrzany w rondelku sos można też podawać do naleśników i lodów waniliowych.
UWAGA o SERZE:
* W zależności od tego jakiego użyjemy sera, jaką będzie miał konsystencję, gęstość i zawartość tłuszczu, taki otrzymamy sernik. Im ser będzie bardziej zwarty i tłusty, tym sernik będzie miał bardziej gęstą, „twarogową” konsystencję i będzie lepszy, smaczniejszy. Sernik z rzadszego i chudszego sera będzie miał bardziej „piankową” konsystencję, lżejszą i deserową, będzie też potrzebował dłuższego czasu pieczenia. Ewentualnie do takiego chudego sera można np. dodać w proporcjach pół na pół sera mascarpone.
Do tego sernika można użyć klasycznego twarogu tłustego (takiego kupionego na wagę), zmielonego dwu lub trzykrotnie w maszynce do mięsa lub utartego w makutrze. Trzeba tylko nadać mu smak i konsystencję sera śmietankowego. Należy więc zmielić go razem ze 100 g masła. Jeśli twaróg jest bardzo suchy i nieśmietankowy można wymieszać go z gęstą śmietaną 18% lub 30% (maksymalnie 200 g, ilość zależy od tego jak suchy i zbity jest twaróg).
Dobre są też twarożki śmietankowe półtłuste „w kostkach” po 250 g lub też wszelkiego rodzaju twarożki „babuni” również paczkowane np. w opakowaniach foliowych, okrągłych. Trzeba je koniecznie zmielić w maszynce do mięsa bo mają grudkowatą konsystencję. Dobrze jest patrzeć na zawartość tłuszczu w serach, im więcej tym lepiej. 4% tłuszczu to zdecydowanie za mało na dobry sernik. Dlatego można dodać do nich np. ser mascarpone.
No comments:
Post a Comment