Thursday, 27 December 2012

Walnut torte with rich cream



Walnut Torte

cake
 ground nuts ( walnuts, hazelnuts or even almonds will do)
8 eggs ( separated)
3-4 tbsp xylitol
1-2 TBSP cocoa
 optional ( hazelnut/maple extract/vanilla extract)



 Preheat the oven to 180C
Prepare round tin ( grease and layer with paper

Whip egg whites with sugar  until stif
Add egg yolks* and slowly combine with  nut meal and cocoa
mixing gently
 Transfer the mixture to prepared tin and place in the oven
 Bake for  30-40 min or until ready
 Leave to cool.

* once, I actually forgot to add egg yolks and it didn`t raise as much as normally but the cake was very tasty with lovely moinst texture

If you do so, you can use the yolks for icecream or for torte cream


  Cream

 12 egg yolks
1/4 cup (approx. 50ml) whipping cream
 3-4 tbsp xylitol
 250 g real butter ( room temperature)
coffee extract/maple extract/ melted chocolate

 beat yolks and sugar until white and fluffy
 Add the extract of your choice and prepare  creme anglaise adding yolk mixture to hot cream 
 Leave to cool
 In meantime, beat butter (  until fluffy), slowly add creme anglaise combining well with butter







 Decorate torte with  cream making 2 layers ( you can also moinsturise cake layers with strong, freshly made, sweetened coffee extract , prior to  covering with cream) and covering sufrace and sides.
 Use the rest for rosettes.

 I also used some cocoa liquor shavings, cocoa nibs and dried ( sugar free) cranberries for decoration
 Also, I used some cranberry sauce ( homemade, sweetened with xylitol) for cake layer)

 Refrigerate for approx 30 min or longer
 This particular torte worked well as my DH`s birthday cake.
 



 
 


 Tort Orzechowy

Ciasto:
250g mielonych orzechow wloskich ( mielone migdaly, laskowe czy kombinacja OK)
8 jajek
3/4 szkl cukru pudru ( ksylitol, fruktoza w mniejszej ilosci)
2 lyzki bulki tartej ( zastapic rownowartoscia migdalow czy orzechow mielonych, siekanych)
lyzka kakao
Bialka ubic z cukrem.Wymieszac z zoltkami a nastepnie dodac orzechy,bulke tarta i kakao.Przelozyc do wylozonej papierem tortownicy.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C.Ostudzic. przekroic na 2 czesci.Nasaczyc nesca rozpuszczona w wodzie.




Krem
( krem oczywiscie moze byc dowolny. Ja czesto przekladam bita smietana i owocami, mascarpone z dodatkiem smietany czy /i quarka- co mam pod reka i na co mamy ochote ale krem ponizej tez brzmi niezle , tyle ze ciezszy- przyznam ze w tej wersji nie robilam i chyba bym jednak zrobila z samych zoltek - mase jajeczna - creme anglaise i po wystuczeniu, wtarla do tego maslo i kawe ale z tym zamierzam eksperymentowac dopiero)


10 jajek
szkl cukru ( 3 lyzki xylitolu/fruktozy itp)
wanilia
3 lyzki mielonej kawy
3 lyzeczki neski rozpuszczonej w 1/2 szkl wody
czekoladowe wiorki/rulony
kostka masla
Jajka ubic z cukrem i cukrem waniliowym na parze.Pod koniec ubijania dodac 2 lyzki kawy. ostudzic. Maslo rozetrzec. polaczyc z kawowo-jajecznym kremem.4 lyzki masy odlozyc. Reszta przelozyc tort i wysmarowac boki i wierzch.Posypac mielona kawa. Udekorowac rozetkami z odlozonej masy i rulonami czekoladowymi



No comments:

Post a Comment