Thursday 6 March 2014

Chocolate Avocado Truffles

Chocolate Avocado Truffles
 We  modified the original recipe quite a bit as the consistency was far too runny
Ingredients  
1 large ripe avocado
1/4 cup + 2 T raw cacao and extra for dusting + some nut/almond meal ( we used pecan approx 1/3 cup but just enough to make it stick together)
1-2 tbsp  raw honey

optional:
1/4 cup chopped pumpkin seeds for rolling (best soaked and roasted)
Alternatively  sesame seed( saa)

Method

1 Puree avocado in processor until smooth.  Add in honey, cacao and nut meal and mix until blended.
2 Using a cookie scoop, gently drop and roll balls into coating of choice.



 jedno dojrzale, spore awokado
ok 1/4 miarki dobrego kakao + ze 2 lyzki do obtoczenia
1-2 lyzki miodu niepasteryzowanego
dodatkowo dalismy troche mielonego pekanu ( ale na dobra sprawe i migdaly mielone czy maka kokosowa tez  beda OK
 Tak moze 1/3 miarki ( jesli maka kokosowa to moze 1 nie za duza lyzka wystarczy)
 Mozna tez dac ekstrakt waniliowy czy z ozrechow laskowych np- zaleznie od upodoban i tego co jako dodatek w srodku

 Opcjonalnie - do obtoczenia mielone grubo pestki dyni
Dziewczyny tez obtaczaly w sezamie, grubo mielonych pestkach slonecznika, grubo mielonym pekanie. I tez przyjemny efekt



Zmiksowac awokado. Dodac miod ( czy inny slodzacy), kakao, mielone orzechy /make .Wymieszac  dobrze.

 Powinno sie dac nabrac na lyzeczke i utoczyc z tego kulke. Najlepiej pozniej na troche do lodowki. My dajemy do zamrazalnika( ale nie za  dlugo zeby z tego nie wyszly lamienie :)

 W wersji bez mielonych orzechow a za to z dodatkiem mleka kokosowego ( czy innego )
nasze ulubione ice pops  wychodza.
 W wersji bez mleka i bez orzechow, a za to z dodatkiem zmiekczonego oleju kokosowego - pyszny!! mus czekoladowy.
 Rowniez jako krem do ciasta ( do przelozenia i na gore do posmarowania )




No comments:

Post a Comment