Seeded Almond Cracker
Seeded Almond Cracker | Comfy Belly
Ingredients (makes about 30 crackers)
- 2 cups of blanched ground almond flour ( I replaced half of almond flour with 2 tbsp coconut flour, 2 tbsp
flax meal & 2-3 tbsp various seeds ( chia, sesame, poppyseed, onion
seed, crushed sunflower and pumpkin). Also, I used some pecan meal for dusting.
- 1/2 teaspoon of sea salt
- 1 large egg ( used 2 in my modified version)
- 1 egg white in a bowl with a brush
- 1 tablespoon of olive oil (or butter)
- 1 tablespoon of poppy seeds
- 1 tablespoon of sesame seeds
- extra salt to sprinkle on top of the crackers
Preparation
- Preheat oven to 350 degrees F.
- Combine the flours ( + seeds) and salt in a bowl and blend well.
- Add the eggs and oil, and blend and shape the mixture into two balls
of dough.
- Place each dough ball on a non-stick baking mat, then place a piece
of parchment paper (or other non-stick mat) over the ball and roll the
dough into a thin layer.
- Score the crackers with a pizza cutter and sprinkle extra sea salt
lightly across the cracker sheet.
- Brush the top of the cracker sheets with egg white, and then sprinkle
the seeds (and a small amount of sea salt) evenly over each sheet.
- Bake for about 15 minutes, or until they start to lightly brown.
- Cool for about 15 minutes and break apart into crackers. Store in a
sealed container.
Skladniki ( na 30 krakersow )
- 2 szkl (250ml ) zblanszowanych mielonych migdalow ( zastapilam polowe maki migdalowej 2ma lyzkami kokosowej, 2ma lyzkami mielonego lnu i 2-ma lyzkami roznych nasion ( chia, sezam, mak, nasiona czarnuszki, grubo zmielony slonecznik i dynia. Dodartkowo troche mielonego pekanu do podsypania.
1/2 lyzeczki soli himalajskiej/celtyckiej/ innej o duzej zawartosci mineralow
- 1 duze jajko ( po zmodyfikowaniu przepisu( uzywajac maki kokosowej jako dodatku) dalam 2 jajka)
- 1 bialko ( roztrzepane z odrobina wody, do posmarowania )
- 1 lyzka oliwy z oliwek lub masla/oleju kokosowego/ smalcu ( odrobine wiecej jesli ciasto sie nie trzyma)
- 1 lyzka maku
- 1 lyzka sezamu
- dodatkowo sol do posypania
Sposob przygotowania
- nagrzac piekarnik do temp 180 st.
- polaczyc wszystkie suche skladniki
- dodac jajka, tluszcz i ulepic kule ktora nastepnie dzielimy na dwie czesci i kazda z nich splaszczamy
- kazda czesc ukladamy na papierze podsypanym pekanem czy migdalami , przykrywamy druga warstwa papieru i rozwalkowyjemy do grubosci ok 3 mm
- Zdejmujemy wierzchnia warstwe papieru i nozem czy kolkiem do krojenia pizzy naznaczamy kwadraty, nastepnie smarujemy bialkiem i posypujemy nasionami i odrobina soli ( grube krysztalki najlepiej )
wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 min. Po wyjeciu odstawiamy do wystygniecia na ok kwadrans, nastepnie rozdzielamy ( powinny sie dac polamac wzdluz zaznaczonych linii ) i przekladamy na kratke.
No comments:
Post a Comment