2 cups of blanched ground almond flour ( I replaced half of almond flour with 2 tbsp coconut flour, 2 tbsp
flax meal & 2-3 tbsp various seeds ( chia, sesame, poppyseed, onion
seed, crushed sunflower and pumpkin). Also, I used some pecan meal for dusting.
1/2 teaspoon of sea salt
1 large egg ( used 2 in my modified version)
1 egg white in a bowl with a brush
1 tablespoon of olive oil (or butter)
1 tablespoon of poppy seeds
1 tablespoon of sesame seeds
extra salt to sprinkle on top of the crackers
Preparation
Preheat oven to 350 degrees F.
Combine the flours ( + seeds) and salt in a bowl and blend well.
Add the eggs and oil, and blend and shape the mixture into two balls
of dough.
Place each dough ball on a non-stick baking mat, then place a piece
of parchment paper (or other non-stick mat) over the ball and roll the
dough into a thin layer.
Score the crackers with a pizza cutter and sprinkle extra sea salt
lightly across the cracker sheet.
Brush the top of the cracker sheets with egg white, and then sprinkle
the seeds (and a small amount of sea salt) evenly over each sheet.
Bake for about 15 minutes, or until they start to lightly brown.
Cool for about 15 minutes and break apart into crackers. Store in a
sealed container.
Skladniki ( na 30 krakersow )
2 szkl (250ml ) zblanszowanych mielonych migdalow ( zastapilam polowe maki migdalowej 2ma lyzkami kokosowej, 2ma lyzkami mielonego lnu i 2-ma lyzkami roznych nasion ( chia, sezam, mak, nasiona czarnuszki, grubo zmielony slonecznik i dynia. Dodartkowo troche mielonego pekanu do podsypania. 1/2 lyzeczki soli himalajskiej/celtyckiej/ innej o duzej zawartosci mineralow
1 duze jajko ( po zmodyfikowaniu przepisu( uzywajac maki kokosowej jako dodatku) dalam 2 jajka)
1 bialko ( roztrzepane z odrobina wody, do posmarowania )
1 lyzka oliwy z oliwek lub masla/oleju kokosowego/ smalcu ( odrobine wiecej jesli ciasto sie nie trzyma)
1 lyzka maku
1 lyzka sezamu
dodatkowo sol do posypania
Sposob przygotowania
nagrzac piekarnik do temp 180 st.
polaczyc wszystkie suche skladniki
dodac jajka, tluszcz i ulepic kule ktora nastepnie dzielimy na dwie czesci i kazda z nich splaszczamy
kazda czesc ukladamy na papierze podsypanym pekanem czy migdalami , przykrywamy druga warstwa papieru i rozwalkowyjemy do grubosci ok 3 mm
Zdejmujemy wierzchnia warstwe papieru i nozem czy kolkiem do krojenia pizzy naznaczamy kwadraty, nastepnie smarujemy bialkiem i posypujemy nasionami i odrobina soli ( grube krysztalki najlepiej )
wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 min. Po wyjeciu odstawiamy do wystygniecia na ok kwadrans, nastepnie rozdzielamy ( powinny sie dac polamac wzdluz zaznaczonych linii ) i przekladamy na kratke.
No comments:
Post a Comment