Friday, 1 June 2012

Sunday baking- chocolate espresso cake

shopping list 


base
8 egg whites
 xylitol-2 tbsp
 butter- 2 tbsp
melted cacao liquor
espresso -1/2 cup
cacao- raw- 2 tbsp
almond meal/ nut meal- 1-2 cups

topping
 mascarpone
xylitol/stevia
melted cacao liquor
raw cacao
 coffee













                                                 original source: Kwestia smaku


                                                                 Polish_pls


Składniki:
Spód:
 200 g zmielonych płatków migdałów, migdałów bez skórek lub orzechów
 2 pełne łyżki gorzkiego kakao
 2 łyżeczki kawy sypanej + mocny extrakt espresso ( ok 10 ml)
+ 
 100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki ( najlepiej 85% a jeszcze lepiej surowiec kakaowy
 6 białek jaj
 szczypta soli
 2-3 lyzki xylitolu
ok 1 lyzka masla (stopionego)


Krem: 
 200 g gorzkiej czekolady ( lub surowca kakaowego)
 30 ml zaparzonej bardzo mocnej kawy (1 lub 2 espresso lub 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 30 ml wrzącej wody)
 150 g masła (miękkiego)
 1 lyzka xylitolu ( lub ok 100g cukru)
dodatkowo po lyzce kakao i kawy sypanej


na gore 
znowu ok lyzki kakao + lyzka kawy, truskawki, kawalek czekolady/surowca kakaowego



Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuścić papier poza obręcz tortownicy i w ten sposób zapiąć obręcz.
Spód: W jednej misce wymieszać zmielone migdały/orzechy z kakao, kawą 

W drugiej misce ubić białka razem z solą na sztywną pianę (około 4 minuty), następnie stopniowo dodawać cukier ubijając aż piana będzie bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca (około 4 minuty). Po skończonym cukrze ubijać pianę jeszcze przez 2 minuty. Wymieszać delikatnie łyżką z mieszanką migdałów, kakao i kawy z drugiej miski.

Dodac wystudzone espresso+ stopione maslo + stopiona czekolade
Polaczyc delikatnie
Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec ok 20 minut, aż patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 

Krem
roztopić czekoladę ( nad goraca kapiela wodna). Dodac do ekstraktu kawowego+ cukier/xylitol + dodatkowa kawa i kakao.
Polaczyc z mascarpone i dokladnie wymieszac.
Wylozyc na wystudzone ciasto. 
Posypac mieszanka kawy i kakao ( najlepiej przesiewajac)
Ozdobic truskawkami, stopiona czekolada, ew listkami ( miety np) 






No comments:

Post a Comment