shopping list
base:
8 egg whites
xylitol-2 tbsp
butter- 2 tbsp
melted cacao liquor
espresso -1/2 cup
cacao- raw- 2 tbsp
almond meal/ nut meal- 1-2 cups
topping
mascarpone
xylitol/stevia
melted cacao liquor
raw cacao
coffee
original source: Kwestia smaku
Polish_pls
Składniki:
Spód:
200 g zmielonych płatków migdałów, migdałów bez skórek lub orzechów
2 pełne łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki kawy sypanej + mocny extrakt espresso ( ok 10 ml)
+
100 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki ( najlepiej 85% a jeszcze lepiej surowiec kakaowy
6 białek jaj
szczypta soli
2-3 lyzki xylitolu
ok 1 lyzka masla (stopionego)
Krem:
200 g gorzkiej czekolady ( lub surowca kakaowego)
30 ml zaparzonej bardzo mocnej kawy (1 lub 2 espresso lub 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 30 ml wrzącej wody)
150 g masła (miękkiego)
1 lyzka xylitolu ( lub ok 100g cukru)
dodatkowo po lyzce kakao i kawy sypanej
na gore
znowu ok lyzki kakao + lyzka kawy, truskawki, kawalek czekolady/surowca kakaowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wypuścić papier poza obręcz tortownicy i w ten sposób zapiąć obręcz.
Spód: W jednej misce wymieszać zmielone migdały/orzechy z kakao, kawą
W drugiej misce ubić białka razem z solą na sztywną pianę (około 4 minuty), następnie stopniowo dodawać cukier ubijając aż piana będzie bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca (około 4 minuty). Po skończonym cukrze ubijać pianę jeszcze przez 2 minuty. Wymieszać delikatnie łyżką z mieszanką migdałów, kakao i kawy z drugiej miski.
Dodac wystudzone espresso+ stopione maslo + stopiona czekolade
Polaczyc delikatnie
Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec ok 20 minut, aż patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem
roztopić czekoladę ( nad goraca kapiela wodna). Dodac do ekstraktu kawowego+ cukier/xylitol + dodatkowa kawa i kakao.
Polaczyc z mascarpone i dokladnie wymieszac.
Wylozyc na wystudzone ciasto.
Posypac mieszanka kawy i kakao ( najlepiej przesiewajac)
Ozdobic truskawkami, stopiona czekolada, ew listkami ( miety np)
No comments:
Post a Comment