Tuesday, 5 June 2012

Coconut cake with raw chocolate


My modified version of  Coconut cake from " Feed me Now! " by Bill Granger



3 large eggs
2 tbsp natural sweetener
350g dessicated coconut ( unsweetened)
150 g butter ( or coconut oil)
approx 300g raw cacao liquor-chopped

optional

 strawberries
 whipped cream
 1-2 tbsp natural sweetener of your choice

Preheat oven to 180 degrees C. Line a 30 x 20cm baking tin.
 Whisk eggs with sweetener until white and fluffy.
Add coconut, melted butter and chocolate. Mix gently  and press into the prepared tin. Bake for 20 minutes or until firm.
Allow to cool for 5 minutes then cut into rectangles in the tin and then leave to cool completely.


When cool, you can top it up with whipped cream and strawberries.
 Perfect when refrigerated for a few hours







  Other option



  Polish_pls


 Orginal przepisu


Najlepsze i najprostsze ciasto kokosowe z czekoladą na świecie! Przepis z książki *Nakarm mnie* Billa Grangera - przepisy - MniamMniam.pl:




Source: MniamMniam

   Moja modyfikacja



3 duze jajka
2 lyzki naturalnego cukru)
350g wiorkow kokosowych ( nieslodzonych)
150 g masla ( stopionego) - ew oleju kokosowego
 ok300g surowca kakaowego posiekanego na kawalki ( w oryginale sa 2 tabliczki dobrej jakosci gorzkiej czekolady ale ja chcialam bez dodatkowego cukru)

opcjonalnie

 bita smietana lekko doslodzona ( w naszym przyp ok 1 lyzeczki naturalnego cukru)
 truskawki ( w plasterki mozna pokroic )

 Piekarnik nagrzac do 180 C
 Forme o wymiarach mniej wiecej 20/30 cm wylozyc papierem do pieczenia
Jajka ubic do bialosci z xylitolem/innym cukrem
 ( tu jest ta roznica bo w orginale nalezy po prostu dobrze wymieszac wszystkie skladniki i upchnac w formie :) )
Dodac wiorki, roztopione, wystudzone maslo, kawalki czekolady
Przelozyc do formy i wyrownac powierzchnie.
 Wstawic do piekarnika i piec ok 20-25 min na zloty kolor.
Wyjac i odstawic na ok 5 min
 Jesli sie da ( a dalo sie w naszym przyp) to wraz z papierem przelozyc na kratke i zostawic do calkowitego wystygniecia.

 Ubic bita smietane i nalozyc na  chlodne ciasto, udekorowac truskawkami zgodnie z wlasna fantazja. Mozna tez na troche wstawic do lodowki ( ok 1h) na tym etapie. Wtedy bedzie naprawde pyszne, zwlaszcza w tej wersji letniej.
 Przed podaniem pokroic na kwadraty

 Smietana i truskawki to nasz dodatek do oryginalu. W orginale nalezy pokroic je po tych 5 minutach od momentu wyjecia z piekarnika




No comments:

Post a Comment