6 large egg yolks
1/2 cup unsweetened almond milk ( I used goat`s milk but, I believe any milk will do)
1/4 cup Swerve (or erythritol and 1/4 tsp stevia glycerite) ( I used 3 tbsp xylitol)
1/4 cup butter or coconut oil, melted
Whisk egg yolks, milk, and sweetener in medium metal bowl to blend. Slowly mix in the melted butter so the eggs don't cook unevenly. Set bowl over saucepan of simmering water. Whisk mixture constantly and vigorously until thickened and instant-read thermometer inserted into mixture registers 140°F for 3 minutes, about 5 minutes total (or coats the back of a spoon). Remove mixture from over water. Serve warm or chilled. (If serving chilled, it can be prepared 1-3 days ahead and refrigerated. Rewhisk before serving.) Makes 4 servings ( so I doubled the ingredients for our large family :) )
BISCOTTI
1/3 cup coconut oil or butter, softened
1/2 cup Swerve (or Erythritol and 1/2 tsp stevia glycerite) ( I substituted with xylitol)
2 eggs
1 tsp rum extract
2 cups almond flour
2 tsp baking powder ( or soda)
2 TBS espresso powder
OPTIONAL:
1/2 cup ChocoPerfection bar, chopped ( raw cocoa liquor pieces work well)
1/4 cup chopped nuts ( I used pecans)
Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C). Grease baking sheets, or line with parchment paper. In a large bowl, cream together the butter and sweetener until smooth. Beat in the eggs one at a time, then stir in the rum extract. Combine the almond flour, baking powder and espresso powder; stir into the creamed mixture until well blended. Dough will be stiff, so mix in the last bit by hand. Mix in the chocolate pieces and nuts. Divide dough into two equal parts. Shape into 9x2x1 inch loaves. Place onto baking sheet 4 inches apart. Brush with mixture of water and yolk.
Bake for 20 to 25 minutes in the preheated oven, or until firm. Cool on baking sheet for 30 minutes. Using a serrated knife, slice the loaves diagonally into 1 inch slices. Return the slices to the baking sheet, placing them on their sides. Bake for 10 to 15 minutes on each side, or until dry. Cool completely and store in an airtight container. Makes 30 biscotti.
Polish_pls:)
_______________________________
Custard - Krem angielski
wersja nisko-weglowa
1/2 szkl ( 220ml objetosci ) mleka ( nieslodzone migdalowe, zwykle, krowie,kozie, dowolne)
3 lyzki ksylitolu ( lub innego naturalnego slodzika o niskim IG- nie fruktoza, syrop z agawy)
1/4 szkl. masla/oleju kokosowego- rozmiekczonego, stopionego
opcjonalnie : dobry ekstrakt np waniliowy, bananowy
Ubic zoltka ze slodzikiem. Dodac mleko, ekstrakt.
Powoli dodac stopiony tluszcz ( stopniowo i ostroznie, zwlaszcza jesli tluszcz nadal dosc cieply)
Metalowa miske z masa jajeczna ustawic w kapieli wodnej i stopniowo podgrzewac mieszajac dosc intensywnie az masa zacznie gestniec. Temp powinna osiagnac ok 60C i utrzymac sie przez co najmniej 3 min . W sumie mieszac ok 5 min lub do momentu az masa pokryje dobrze spod lyzki i nie bedzie z niej sciekac.
Odstawic. Podawac na cieplo lub schlodzone. Jesli schlodzone, mozna przygotowac 1 do 3 dni wczesniej i przechowywac w lodowce
Wymieszac przed podaniem.
BISCOTTI
( wersja nisko-weglowa, bezmaczna)
3 lyzki ksylitolu ( inny naturalny skodzik o niskim IG, z wyjatkiem fruktozy, syropu z agawy)
2 jajka
1 tlyzeczka dobrego ekstraktu rumowego ( nie aromat! )
2 szkl maki migdalowej ( mielonych migdalow)
2 lyzeczki sody
2 lyzki espresso
OPCJONALNIE
1/2 szkl kawalkow gorzkiej czekolady ( bez cukru) - surowiec kakaowy jest idealny
1/4 szkl siekanych orzechow ( uzylam pekanu)
Piekarnik nagrzac do 190 C.
Natluscic blachy lub wylozyc papierem do pieczenia
W duzej misce ( ja uzylam miksera do tego) wymieszac maslo ze slodzikiem- na gladka mase. Dodac jajka, stopniowo po jednym i ekstrakt rumowy
Make migdalowa polaczyc z soda i espresso, dodac stopniowo do masy .
Mieszac do pelnego polaczenia
Dodac czekolade, orzechy i wymieszac
Podzielic na dwie czesci
Z kazdej uformowac dlugi `bochenek` o wymiarach ok ok 25x5x3cm.
Posmarowac zoltkiem z woda
Piec 20-25 min.
Wyjac i odstawic do przestygniecia ( ok 30 min)
Uzywajac ostrego noza z pilka, kroic po skosie na kromki grubosci ok 2,5 cm
Rozlozyc ponownie na blachach, tym razem na boku i podpiekac kazda strone ok 10-15 min
Odstawic do wystygniecia. Mozna przechowywac w szczelnym pojemniku w suchym miejscu.
No comments:
Post a Comment