We believe we finally mastered the art of sauerkraut fermenting :)
using approx 3 medium white cabbage heads* finely shredded along with 7 large carrots
( fine Julienne) 2 tbsps fine Himalayan salt.
Optional : daikon radish, garlic, cucumber, fresh ginger, chilli
* pay attention to the type and variety as not all are suitable for fermenting
Best looking for heirloom varieties:
January King i 'Winnigstädt' lub 'Winnigstedt' Brunswick , Copenhagen Market, Dannish Boldhead, Filderkraut,
For red spicy cabbage:
2-3 cabbage heads
daikon
5-7 carrots
3-4 cloves of garlic
fresh ginger
Jalapeno or scotch bonnet chilli - to taste
all ingredients finely shredded, seasonde with 2-3 tbsps fine Himalayan salt and well (massaged `must have enough own juice to cover the content- do not add water!!! )
ready after 3-4 days
Perfect source of probiotics, vitamin C
Just remember not to overdo as raw cabbage ( including fermented ) is suppressing thyroid function..
When consuming raw cruciferous veg, especially remember about iodine in your diet
source: Healthy Home Economist
W koncu rozpracowalismy proporcje na nasza idealna kapuste kiszona.
Srednio raz w tygodniu przygotowujemy nowa porcje i schodzi w kilka dnia.
Moj angielski maz awansowal do tytulu naszego osobistego mistrza ceremonii w tej dziedzinie.
Oto wyprobowane proporcje
na biala kapuste
3 glowki kapusty - powinny byc w miare swieze, soczyste i idealnie odmiana nadajaca sie do kiszenia. Nie wszystkie niestety nadaja sie do tego celu. Niektore np maja za malo soku, glowka zbyt malo `zbita` czy maja zbyt ostry smak.
Stare odmiany stosowne do kiszenia to January King i 'Winnigstädt' lub 'Winnigstedt' Brunswick , Copenhagen Market, Dannish Boldhead, Filderkraut,
Kapuste drobno poszatkowac- im drobniej tym lepiej- nam najbardziej odpowiada najdrobniejsza opcja szatkowania na mandolinie
5-7 duzych marchewek startych na drobne julienne ( dodatek do mandoliny dobrze sie sprawdza )
2-3 lyzki drobnej soli himalajskiej ( daje dwie na poczatek, po ugnieceniu probuje i ew dosalam, nie lubimy przesolonej wiec ta opcja bezpieczniejsza np jesli roznica w gabarytach glowek, ilosci dodatkow)
Opcjonalnie: rzodkiew japonska daikon, czosnek, ogorek, swiezy korzen imbiru, chilli ( najlepiej swieze ).
Skladniki polaczyc, dobrze wymasowac do momentu puszczenia sokow w takich ilosciach by po przelozeniu do kamionki/sloika, pokrywaly one kapuste.
Ugniesc dokladnie w naczyniu ( musi puscic spro soku wiec trzeba dobrze wymasowac, ok 5 minut ). Idealnie docisnac kamieniem ale wystarczy tez przykryc kawalkiem kazy i codziennie przemieszac troche ugniatajac dodatkowo.
Powinna byc w calosci pokryta sokiem
Kapusta bedzie gotowa po ok 3 dniach.
Czerwona kapusta kiszona na ostro
2-3 glowki kapusty
1 rzodkiew japonska
3-5 duzych marchewek
2-3 lyzki drobnej soli himalajskiej
3-4 zabki czosnku posiekane
kawalek swiezego imbiru obrany i pokrojony na cienkie plasterki ( wertykalnie )
kawalek chili/Jalapeno
Kapuste poszatkowac drobno ( tylko liscie, wycinajac glaba )
Marchewke i rzodkiew w drobne julienne
dodac sol i wymasowac dokladnie min 5 minut
Na koniec dodac reszte skladnikow ( mieszajac ostroznie albo w rekawiczkach zeby nie podraznic skory rak ( jesli uzywamy ostrego chili )
Doskonale zrodlo probiotykow i witamin zima.
Warto jednak pamietac ze surowa kapusta ( i fermentowana rowniez ) zaburza prace tarczycy i w zw z tym nie przesadzac z iloscia a przy tym dbac o zawartosc jodu w diecie ( kelp, owoce morza, ryby, ew suplementacja )
ew dodac troche wodorostow ( kelp np ) do kiszenia
Srednio raz w tygodniu przygotowujemy nowa porcje i schodzi w kilka dnia.
Moj angielski maz awansowal do tytulu naszego osobistego mistrza ceremonii w tej dziedzinie.
Oto wyprobowane proporcje
na biala kapuste
3 glowki kapusty - powinny byc w miare swieze, soczyste i idealnie odmiana nadajaca sie do kiszenia. Nie wszystkie niestety nadaja sie do tego celu. Niektore np maja za malo soku, glowka zbyt malo `zbita` czy maja zbyt ostry smak.
Stare odmiany stosowne do kiszenia to January King i 'Winnigstädt' lub 'Winnigstedt' Brunswick , Copenhagen Market, Dannish Boldhead, Filderkraut,
Kapuste drobno poszatkowac- im drobniej tym lepiej- nam najbardziej odpowiada najdrobniejsza opcja szatkowania na mandolinie
5-7 duzych marchewek startych na drobne julienne ( dodatek do mandoliny dobrze sie sprawdza )
2-3 lyzki drobnej soli himalajskiej ( daje dwie na poczatek, po ugnieceniu probuje i ew dosalam, nie lubimy przesolonej wiec ta opcja bezpieczniejsza np jesli roznica w gabarytach glowek, ilosci dodatkow)
Opcjonalnie: rzodkiew japonska daikon, czosnek, ogorek, swiezy korzen imbiru, chilli ( najlepiej swieze ).
Skladniki polaczyc, dobrze wymasowac do momentu puszczenia sokow w takich ilosciach by po przelozeniu do kamionki/sloika, pokrywaly one kapuste.
Ugniesc dokladnie w naczyniu ( musi puscic spro soku wiec trzeba dobrze wymasowac, ok 5 minut ). Idealnie docisnac kamieniem ale wystarczy tez przykryc kawalkiem kazy i codziennie przemieszac troche ugniatajac dodatkowo.
Powinna byc w calosci pokryta sokiem
Kapusta bedzie gotowa po ok 3 dniach.
Czerwona kapusta kiszona na ostro
2-3 glowki kapusty
1 rzodkiew japonska
3-5 duzych marchewek
2-3 lyzki drobnej soli himalajskiej
3-4 zabki czosnku posiekane
kawalek swiezego imbiru obrany i pokrojony na cienkie plasterki ( wertykalnie )
kawalek chili/Jalapeno
Kapuste poszatkowac drobno ( tylko liscie, wycinajac glaba )
Marchewke i rzodkiew w drobne julienne
dodac sol i wymasowac dokladnie min 5 minut
Na koniec dodac reszte skladnikow ( mieszajac ostroznie albo w rekawiczkach zeby nie podraznic skory rak ( jesli uzywamy ostrego chili )
Doskonale zrodlo probiotykow i witamin zima.
Warto jednak pamietac ze surowa kapusta ( i fermentowana rowniez ) zaburza prace tarczycy i w zw z tym nie przesadzac z iloscia a przy tym dbac o zawartosc jodu w diecie ( kelp, owoce morza, ryby, ew suplementacja )
ew dodac troche wodorostow ( kelp np ) do kiszenia
No comments:
Post a Comment