Tuesday, 28 October 2014

Miss O`s Birthday cake

 the base is our fave chocolate keto adapted cake by Maria 
 `iced` with totally improvised cream made of the following
 butter ( approx 1 cup)
6 egg yolks whisked with coconut sugar ( 2 tbsps)
1 cup whipped double cream
 raw cacao powder - approx 2 tbsp
 roasted hokkaido pumpkin puree - 1/2 cup
1 pureed banana
 1 tbsp raw honey
 vanilla extract
pinch of Himalayan salt

 decorated with melted ( in bain-mari) cacao liquor paste , mini button hearts (homemade )
and fresh figs of course












 baza to jak zwykle nasza ulubiona keto adaptacja- czekoladowe  keto adapted cake  wg przepisu Marii Emmerich 
Natomiast krem tym razem totalna improwizacja jako za w ostatniej chwili odkrylam brak odpowiedniej ilosci smietany a M w drodze powrotnej nabyl lokalnie to co bylo czyli jakies masowkowe  cos czym nie mialam serca pohanbic  jakosci ww
 Wiec wyciagnelismy z lodowki to co bylo.
 i tak krem powstal z
1 kostki masla
6 zoltek doslodzonych 2ma lyzkami cukru kokosowego nierafinowanego i utartych do bialosci
1 szkl smietany ( kremowki )
2 lyzki kakao raw
 1/2 szkl puree z pieczonego hokkaido
pure z 1 banana
 1 lyzka miodu niepasteryzowanego
ekstrakt waniliowy
 szczypta soli himalajskiej
  Maslo +sol utarte na puszysta mase, powoli do niego zoltka wczesniej utarte z cukrem. smietana, puree, banan, miod stopniowo mieszajac dokladnie,  reszta skladnikow

Dekoracja z topionej masy czekoladowej ( surowej ), mini czekoladek domowego wyrobu z ww masy rowniez i figi oczywiscie.










No comments:

Post a Comment