Wednesday, 9 October 2013

Harvest Cake with Vanilla Cream : Simple Life Roost

http://roostblog.com/roost/harvest-cake-with-vanilla-cream.html/




Harvest Cake (Makes 1-9inch cake, to make a layered cake like pictured above double the recipe)
  • 3 cups almond flour
  • 1 1/2 tsp baking soda
  • 1/2 tsp salt
  • 1 1/2 tsp cinnamon
  • 1/4 cup ghee (or oil of your choice) if you use ghee make sure it is melted
  • 1/4 cup honey ( I used coconut sugar )
  • 1 1/2 tsp pure vanilla extract
  • 3 eggs
  • 1 cup grated carrot
  • 1 cup grated zucchini
  • 1 cup chopped apple
Preheat oven to 350F. Grease a 9inch cake pan (you can use a regular cake pan if you prefer, not the fluted one pictured above). In a bowl combine dry ingredients. In a seperate bowl combine wet ingredients. Pour wet mixture into the dry mixture and stir to incorporate. Pour into prepared cake pan and cook in oven for 40-45 minutes or until a toothpick inserted into the center comes out clean.
Vanilla Cream (makes almost 2 cups)
  • 1 cup raw cashews, soaked for three hours, water discarded
  • 1/2 cup fresh apple juice
  • 2 Medjool dates, pitted
  • 1 TBS honey
  • 1 vanilla bean, seeds scraped and pod discarded
In a high speed blender combine ingredients until very smooth. Spread on cake or muffins.
Cake can be stored in an airtight container at room temperature for 4 days or in the fridge for 1 week.





Ciasto dozynkowe


  • 3 szkl maki migdalowej ( 250 ml)
  • 1 1/2 lyzeczki sody
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 1 1/2 lyzeczki cynamonu
  • 1/4 szkl ghee ( czy innego tluszczu np masla, oleju kokosowego) - stopionego
  • 3-4 lyzki cukru kokosowego
  • 1 1/2lyzeczki wanilii
  • 3 jajka
  • 1 szkl startej marchewki
  • 1 szkl startej cukinii
  • 1 szkl pokrojonych jablek
Piekarnik nagrzac do temp 180 st
 Przygotowac okragla forme (najlepiej mniejsza i wyzsza ale kazda przecietna ( natluscic, ew wulozyc papierem)


W jednym naczyniu polaczyc wszystkie suche skladniki
W osobnym - mokre.
Dodac mokre do suchych I wymieszac do polaczenia
Przelac do przygotowanej formy I piec w piekarniku ok 40-45 min. Sprawdzic patyczkiem


Krem waniliowy
  • 1 szkl surowych orzechow nerkowca ( albo gotowa pasta z nerkowca) - namoczonych przez min 3 h
  • 1/2 szkl swiezego soku jablkowego
  • 2 daktyle Medjool  bez pestek ( mozna pominac dodajac odrobine wiecej miodu)
  • 1 lyzka miodu niepasteryzowanego
  • 1 laska waniliowa
Wszyskie skladniki wrzucic do blendera, zmielic dokladnie na gladka mase.
 Nadaje sie do smarowania ciast( jako masa), ciastek, muffinow,
 Mozna pzrechowywac w lodowce ok 4 dni


No comments:

Post a Comment