Harvest Cake (Makes 1-9inch cake, to make a layered cake like pictured above double the recipe)
- 3 cups almond flour
- 1 1/2 tsp baking soda
- 1/2 tsp salt
- 1 1/2 tsp cinnamon
- 1/4 cup ghee (or oil of your choice) if you use ghee make sure it is melted
- 1/4 cup honey ( I used coconut sugar )
- 1 1/2 tsp pure vanilla extract
- 3 eggs
- 1 cup grated carrot
- 1 cup grated zucchini
- 1 cup chopped apple
Vanilla Cream (makes almost 2 cups)
- 1 cup raw cashews, soaked for three hours, water discarded
- 1/2 cup fresh apple juice
- 2 Medjool dates, pitted
- 1 TBS honey
- 1 vanilla bean, seeds scraped and pod discarded
Cake can be stored in an airtight container at room temperature for 4 days or in the fridge for 1 week.
Ciasto dozynkowe
- 3 szkl maki migdalowej ( 250 ml)
- 1 1/2 lyzeczki sody
- 1/2 lyzeczki soli
- 1 1/2 lyzeczki cynamonu
- 1/4 szkl ghee ( czy innego tluszczu np masla, oleju kokosowego) - stopionego
- 3-4 lyzki cukru kokosowego
- 1 1/2lyzeczki wanilii
- 3 jajka
- 1 szkl startej marchewki
- 1 szkl startej cukinii
- 1 szkl pokrojonych jablek
Przygotowac okragla forme (najlepiej mniejsza i wyzsza ale kazda przecietna ( natluscic, ew wulozyc papierem)
W jednym naczyniu polaczyc wszystkie suche skladniki
W osobnym - mokre.
Dodac mokre do suchych I wymieszac do polaczenia
Przelac do przygotowanej formy I piec w piekarniku ok 40-45 min. Sprawdzic patyczkiem
Krem waniliowy
- 1 szkl surowych orzechow nerkowca ( albo gotowa pasta z nerkowca) - namoczonych przez min 3 h
- 1/2 szkl swiezego soku jablkowego
- 2 daktyle Medjool bez pestek ( mozna pominac dodajac odrobine wiecej miodu)
- 1 lyzka miodu niepasteryzowanego
- 1 laska waniliowa
Nadaje sie do smarowania ciast( jako masa), ciastek, muffinow,
Mozna pzrechowywac w lodowce ok 4 dni
No comments:
Post a Comment