Ingredients • 1200 g pumpkin flesh ( weighted without skin and seeded)
• 5 red peppers
• 1 chilli pepper
• 1 TBSP butter
• 1 onion
• 2 TBSP fresh thyme
• 2 cups chicken stock (500ml)
• 2 TBPS olive oil
• salt
• freshly ground black pepper
• 1/2tsp oregano
• 1/2 tsp dry thyme
to serve: feta cheese, extra virgin olive oil
for decoration: fresh thyme, chilly flakes, a slice of roast pepper
Preparation
- set the oven on 190 C.
- Slice peeled pumpkin( I used hokkaido pumpkins/squash and roasted them whole ( 5 medium sized in total, cut tops, seeds removed ) .
- Wash peppers, seed and cut.
- Place the above + whole chilli pepper in the oven and bake for approx 70 min.
- Spoon pumpkin content, skin roasted peppers and seed and skin chilli pepper
- Melt the butter and fry finely chopped onion until translucent, adding chopped thyme approx 30 sec before the end
- Blend all the above adding bullion, olive oil, herbs and seasoning Place in the pan and heat to boil. Serve with feta cheese, thyme and chilli flakes (optional ) adding some olive oil if desired.
• 5 czerwonych papryk
• 1 papryczka chili
• 1 łyżka masła
• 1 cebula
• 2 łyżki listków tymianku
• 2 szklanki (500 ml) bulionu
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• sól do smaku (ok 1/3 łyżeczki)
• świeżo mielony czarny pieprz do smaku (ok. 1/4 łyżeczki)
• 1/2 łyżeczki suszonego oregano
• 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Do podania: ser feta, oliwa extra virgin
Do dekoracji: listki świeżego tymianku, płatki chili, kawałek pieczonej papryki
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawić na 190 st C. Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona, obrać. Papryki umyć, pokroić i usunąć gniazda nasienne. Dynię, papryki i papryczkę chili (w całości) wyłożyć na blachę piekarnika i piec 70 minut.
- Przygotować upieczone warzywa: dynię pokroić na mniejsze kawałki, paprykę i papryczkę chili włożyć na 3 minuty do foliowej siateczki po czym obrać ze skórki, papryczkę chili przekroić i wydrążyć z nasion i jasnych włókien.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła i sklarować (zebrać z powierzchni pianę). Włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na średnim ogniu przez kilka minut (na minutę przed końcem dodać jeszcze listki tymianku).
- Zeszkloną cebulę z tymiankiem włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać dynię, obrane papryki (można zachować kawałek do dekoracji), oczyszczoną papryczkę chili, bulion, oliwę oraz przyprawy i dokładnie zmiksować. Przelać do garnka i zagotować. Podawać z serem feta, świeżym tymiankiem i opcjonalnie płatkami chili. Można skropić oliwą extra vergine.
No comments:
Post a Comment